Rușii au ajuns să posteze anunțuri de recrutare pentru război, pe platforme de joburi. Ce salariu oferă

×
Codul embed a fost copiat

Pe frontul din Ucraina, trupele ruse continuă să piardă teren în Harkov, iar soldaţii ucraineni distrug poduri, pentru a opri înaintarea inamicilor în regiunea Luhansk.

Confruntați cu pierderi devastatoare, rușii au ajuns să posteze anunțuri de recrutare, pe platforme de joburi. Se caută pușcași, artileriști, infanteriști, șoferi și chiar agenți secreți dispuși să-și riște viața în Ucraina, pentru 500 de euro pe lună. În acest timp, procurorii ucraineni sunt pregătiţi să deschidă primele procese pentru crime de război comise de ruși.

Imagini șocante au fost filmate în primele săptămâni de război, la marginea capitalei Kiev. Neînarmați, patronul și paznicul unui showroom auto sunt împușcați din spate de un soldat rus. Cu doar câteva clipe mai devreme, camerele de supraveghere i-au suprins interacţionând cu forţele invadatoare. Ruşii i-au întrebat unde se află, le-au cerut ţigări, apoi au părut că-i lasă să-și vadă de treabă. Fără să bănuiască nimic, ucrainenii s-au îndepărtat, dar după câțiva pași au fost secerați de gloanțe.

Câteva momente mai târziu, paznicul s-a ridicat si s-a târât până în ghereta lui ca să ceara ajutor. Până să vină cineva, omul a pierdut o cantitate enormă de sânge.

Un om din grupul nostru a mers acolo și bărbatul respectiv era încă în viață. L-a bandajat şi a încercat să îi acorde primul ajutor, dar rușii au început să tragă”, a spus un voluntar.

Citește și
isarescu
BNR: Vârful scumpirilor va fi în iunie. Isărescu a îndemnat populația la calm: „Să mai bem câte un ceai de tei”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Reporter CNN: Iulia, ai văzut înregistrarea video?

Iulia, fiica paznicului: Nu mă pot uita momentan. Îl voi salva în cloud și îl voi lăsa nepoților și copiilor mei. Ei ar trebui să ştie despre această crimă și să își amintească întotdeauna cine sunt vecinii noștri.

După ce i-au împușcat pe cei doi, rușii au intrat în incintă, au golit o sticlă de alcool și au jefuit tot ce le-a picat în mână. Mărturii despre atrocități similare se strâng cu duiumul și în Bucea. În vârstă de 14 ani, Yura a fost aproape să fie victima rușilor.

Eram cu bicicletele și am ajuns până în acest punct când a apărut de după colț un soldat rus. A ochit spre noi și ne-a strigat în rusă să ne oprim. A tras către mâinile mele ridicate, dar glonțul mi-a trecut printre degete. Am auzit încă un glonț șuierand și am simțit cum mi s-a mișcat gluga. Când m-am ridicat, am văzut o baltă de sânge în jurul tatălui meu. Eram prea speriat și am rugat-o pe mama să nu se ducă la trupul tatălui meu pentru că rușii împușcau pe oricine”, a povestit Yura.

Bombardamentele ruşilor au transformat orașul Mariupol într-un "ghetou medieval", spune primarul. De câteva săptămâni, zona se află sub controlul forţelor inamice. Doar ruinele uriașului combinat Azovstal, pe care armata Kremlinului le atacă fără încetare, nu au fost ocupate.

Kievul a transmis Moscovei că e dispus să facă un schimb de prizonieri, pentru a-i salva din subteranele oțelăriei pe cei aproximativ 2.000 de combatanți, mulţi dintre ei mutilați. Iar soţiile unora dintre ei au implorat ajutorul Papei Francisc.

Soție: Sunteţi ultima noastră speranţă. Sperăm că veţi putea să le salvaţi vieţile. Vă rugăm, nu-i lăsaţi să moară...

Papa Francisc: Să ne rugăm pentru ei.

Pe teritoriul controlat de ucraineni, civilii evacuați de la Azovstal continuă să-și spună poveștile zguduitoare.

În tot acest timp, trupele ucrainene recuceresc tot mai multe suburbii ale Harkovului, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, în majoritate rusofon. Contraofensiva pare să fi ajuns atât de departe încât ucrainenii ar fi avansat până la zece kilometri de granița cu Rusia.

O tentativă a unei unităţi ruseşti de a traversa râul Siverski din Luhansk pe poduri de pontoane s-a încheiat brusc, cu câteva zeci de blindate distruse de artileria ucraineană, care aştepta pe malul celălalt. În altă parte, o echipă de filmare a unei televiziuni din China a surprins momentul în care un tanc rusesc T-72 este distrus de o rachetă. Turela blindatului a fost aruncată la o înălţime de câteva zeci de metri.

Pe de altă parte, rușii au cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din Donbas, inclusiv Kramatorsk si Sloviansk, semn ca au de gând să radă totul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Finlanda va solicita aderarea la NATO.
Finlanda va solicita aderarea la NATO. "Putin a făcut să se se ajungă aici”

Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică. "Putin a făcut să se se ajungă aici. Dacă e în căutarea vinovaților, să se uite în oglindă", a declarat președintele Finlandei întrebat dacă aderarea țării sale la NATO, va provoca Rusia

BNR: Vârful scumpirilor va fi în iunie. Isărescu a îndemnat populația la calm: „Să mai bem câte un ceai de tei”
BNR: Vârful scumpirilor va fi în iunie. Isărescu a îndemnat populația la calm: „Să mai bem câte un ceai de tei”

Scumpirile vor continua până în vară, anunță Banca Națională. Vârful va fi în iunie, însă inflația nu va depăși 15% anul acesta, spune guvernatorul, în condițiile în care deja este aproape de 14 procente.  

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.