Scriitoarea Toni Morrison a murit. A fost prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel

Scriitoarea Toni Morrison a murit. A fost prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel - 3
Getty

Scriitoarea Toni Morrison, prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel în 1993, a murit la vârsta de 88 de ani, potrivit familiei sale, informează BBC News.

Academia Suedeză a salutat „forţa ei vizionară".

Familia scriitoarei a confirmat „cu profundă tristețe” că Morrison a murit. Ea a scris 11 romane și în 1993 a primit premiul Nobel pentru Literatură, pentru primul său roman, „The Bluest Eye”.

Într-un comunicat, familia scriitoarei a descris-o ca pe o „mamă extrem de devotată, bunică și mătușă”, care a murit în noaptea de 5 spre 6 august, înconjurată de prieteni și familie, potrivit BBC News.

„Deși moartea sa reprezintă o pierdere extraordinară, suntem recunoscători că a avut o viață lungă și frumoasă. Am vrea să le mulțumim tuturor care au cunoscut-o și iubit-o, atât personal, cât și prin munca sa”, a mai transmis familia.

Citește și
Kuki Gallmann
Celebra scriitoare Kuki Gallmann, autoare a cartii "I Dreamed of Africa", a fost impuscata intr-o rezervatie din Africa
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toni Morrison (n. 1931) a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate prozatoare de limbă engleză ale momentului, romanele sale îmbinând în forţă elemente realiste şi note mitice, conform News.ro.

A primit National Book Critics Circle Award pentru romanul „Cântecul lui Solomon" (1977). Romanul ei „Beloved", în care o mamă alege să îşi omoare propriul bebeluş pentru a salva o fată de sclavie a câştigat premiul Pulitzer la secţiunea ficţiune în 1988.

Tematica prozelor ei ţine, aşadar, de istoria nedreptăţilor pe care le-a îndurat această comunitate, sclavia fiind cea mai violentă dintre ele, de conflicte rasiale, dar şi de clasă sau gen, de agresiunile, concrete sau simbolice, la care societatea şi normele ei rigide au expus minorităţile afro-americane, potrivit site-ului editura-art.ro.

Cărţile ei, în care patosul vindicativ e dublat de un talent uriaş de povestitoare, sunt traduse, cititite şi comentate peste tot în lume, iar recursul la fantezie, la bogăţia mitologică, la fel ca uzul foarte inspirat al empatiei au trasformat-o într-o scriitoare foarte iubită. Oricine s-a simţit exclus, ne-conform cu normele, nedreptăţit, rebel, furios ori rănit a găsit în romanele lui Toni Morrison alinare, comfort şi speranţă, iar ficţiunea ei continua să inspire şi să ofere un exemplu necesar şi puternic.

Pe numele ei adevărat Chloe Anthony Wofford, Toni Morrison s-a născut pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, într-o familie care preţuia moştenirea culturală a comunităţii afro-americane, literatura, artele şi tradiţiile locale. Toni Morrison a studiat la Howard University şi şi-a continuat studiile la Cornell University, unde a urmat cursuri masterale. Au urmat ani în care a predate la două universităţi, după care a lucrat ca redactor de ficţiune la Random House. Ultima perioadă de profesorat a avut-o la Princeton University, unde a predat scriere creativă până în 2006.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Scriitoarea Herta Müller, suspendată din Uniunea Scriitorilor pentru neplata cotizaţiei
Scriitoarea Herta Müller, suspendată din Uniunea Scriitorilor pentru neplata cotizaţiei

Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru Literatură pe 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizaţiei, ceea ce înseamnă că scriitoarea îşi pierde anumite drepturi.

Celebra scriitoare Kuki Gallmann, autoare a cartii
Celebra scriitoare Kuki Gallmann, autoare a cartii "I Dreamed of Africa", a fost impuscata intr-o rezervatie din Africa

Ecologista si scriitoarea Kuki Gallmann, autoare a romanului ”I Dreamed of Africa”, ecranizare ce a avut-o in prim plan pe Kim Basinger, a fost impuscata si ranita intr-o ambuscada in rezervatia sa naturala din Kenya, informeaza BBC, potrivit News.ro

Harper Lee, premiata cu Pulitzer pentru romanul
Harper Lee, premiata cu Pulitzer pentru romanul "To Kill a Mockingbird" a murit la 89 de ani. In 2015, lansase o continuare

Scriitoarea americana Harper Lee, laureata a Premiului Pulitzer pentru celebrul sau roman ''To Kill a Mockingbird'' (''Sa ucizi o pasare cantatoare"), a murit la varsta de 89 de ani, anunta vineri Reuters si EFE.

Jackie Collins:
Jackie Collins: "N-am vrut sa fiu o povara". Dezvaluirile din ultimul interviu, acordat cu cateva zile inainte sa moara

Jackie Collins, celebra autoarea de romane inspirate de viata de la Hollywood, a murit, sambata, la 77 de ani. Scriitoarea a dus in ultimii 6 ani o lupta cu cancerul la san, dar n-a spus nimanui, pana acum doua saptamani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.