Secretarul american al Apărării: Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să se reechipeze. Nu e vremea s-o lăsăm mai uşor

×
Codul embed a fost copiat

Germania rezistă deocamdată presiunilor exercitate de Kiev, și de aliații săi, de a livra Ucrainei, tancuri Leopard 2. În schimb, Berlinul nu s-ar opune ca alte tari, care au si ele aceste tancuri, să le ofere Kievului.

De altfel, numeroase state au confirmat noi pachete semnificative de asistență militară. În pofida declaraților lor arogante și amenințătoare, rușii sunt cât se poate de conștienți de situatie. Așa că, potrivit unor imagini care circulă pe Internet, s-ar fi apucat să instaleze sisteme antiaeriene pe acoperișul unor clădiri importante, din centrul Moscovei.

Lloyd Austin, Secretarul american al Apărării:Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să se reechipeze. Nu e vremea s-o lăsăm mai uşor. E, dimpotrivă, momentul să apăsăm acceleraţia. Poporul ucrainean ne priveşte. Şi Kremlinul sta cu ochii pe noi. Istoria însăşi ne priveşte!”

Sub coordonarea şefului de la Pentagon, miniştrii Apărării şi Înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit din nou vineri, în Germania, în aşa-numitul format Ramstein. Presiunea discuţiilor a fost pusă chiar pe gazde, de la care toată lumea, în frunte cu ucrainenii, aştepta un acord de a livra Kievului tancuri Leopard 2, ori măcar de a permite altor ţări care le deţin, să le trimită pe front.

Volodymir Zelenski, președintele Ucrainei: “Sunteţi oameni influenţi din ţări puternice, vă ştiu bine curajul şi preţuiesc tot ce aţi făcut şi faceţi pentru noi. Vă încurajez să luaţi deciziile care să lase Rusia fără nicio putere. Puteţi începe chiar de azi!”

Citește și
soldati rusi
Un soldat rus a dat cărțile pe față: Înainte de a începe războiul, armata rusă era complet mâncată de corupţie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Noi arme pentru Ucraina

Cu câteva ore înainte de această reuniune, 11 ţări, între care Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Danemarca, au anunţat noi livrări substanţiale de arme pentru Ucraina. Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include încă 59 de blindate uşoare Bradley, şi 90 de transportoare blindate Stryker. Se adaugă 53 de vehicule blindate antimine şi 350 de vehicule Humvee. Însă nouă tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams. Germania ar fi condiţionat livrarea tancurilor Leopard de decizia Washingtonului de a trimite tancuri Abrams.

Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă de la Pentagon: “Din cauza întreţinerii complicate şi a costului ridicat de care ar fi nevoie pentru întreținerea unui tanc Abrams, pur și simplu nu are sens să le oferim ucrainenilor în acest moment. În cele din urmă, decizia finală este a Germaniei.”

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: “Impresia creată ocazional este ca Germania se pune de-a curmezişul în coaliţia occidentală care sprijină Ucraina. Este o impresie greşită. Nu ne temem de nimic, doar că avem o responsabilitate faţă de germani şi faţă de întreaga Europă şi trebuie să cumpănim bine argumentele pro şi contra. Sunt foarte sigur că va fi luată o decizie în curând, dar nu ştiu când şi care va fi aceea.”

Richard Quest, Elveția: “Există riscul ca, în timp ce tot discutaţi despre asta, Ucraina să piardă războiul.”
Mark Rutte, premierl olandez: “Nu, n-o să dureze atât de mult. Dar decizia trebuie, într-adevăr, luată rapid, săptămâna viitoare cel târziu şi cred că putem depăşi impasul.”

Pe de altă parte, Regatul Unit a dat veşti bune Kievului.

Deborah Haynes, editor în domeniul Securității și Apărării: „Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că trimite tancuri moderne Ucrainei. Şi anume aceste 14 tancuri Challenger 2, dar şi 30 de tunuri SĂ-90.

Obiectivul este ca Ucraina să capete abilitatea nu doar de a se apăra, ci şi de a lansa operaţiuni pentru a împinge forţele ruse din ţara pentru totdeauna.”

Ben Wallac: Mesajul pentru Kremlin este că nu dăm înapoi

Ben Wallace, Ministrul britanc al Apărării: “Mesajul pentru Kremlin este că nu dăm înapoi, ci ne dublăm eforturile, iar tancurile sunt parte din asta.”

De joi seara, circulă pe Internet imagini care par să surprindă momentul în care o macara ridica sisteme antiaeriene Pantzir pe acoperișurile unor clădiri înalte din centrul Moscovei, inclusiv pe Ministerul Apărării. Pantsir este un sistem mobil, autonom, cu propriu radar care se bazează atât pe tunuri cu cadență mare de tragere cât și pe rachete pentru interceptarea țintelor aeriene. Principalele rachete sol-aer ale sistemului Pantsir au o rază de acţiune între 20 şi 75 de km. Sistemul a fost proiectat pentru apărarea unor instalații militare, industriale sau administrative față de atacurile aeriene care folosesc muniții de precizie.

Dacă asta denotă că Moscova se pregăteşte pentru scenarii grave, la nivel retoric, strategia Kremlinului se limitează în continuare la ameninţări, sfidare şi negarea realităţii.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: “Constatăm o iluzionare dramatică a Occidentului în legătură cu posibilitatea ca Ucraina să câştige războiul. Occidentalii se amăgesc şi vor regreta amarnic.”

Asta după ce patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a crezut de cuvinta că, la slujba de Bobotează, să ameninţe cu Apocalipsa.

Patriarhul Kirill: “Dorinţa (Occidentului) de a zdrobi Rusia a luat forme foarte primejdioase şi ne rugăm Domnului să le dea minte celor care au înnebunit şi să-i facă să înţeleagă că distrugerea Rusiei înseamnă sfârşitul lumii!”.

Pe de altă parte, presa americană a dezvăluit că directorul CIA, William Burns, a fost în secret la Kiev, săptămâna trecută. Ar fi discutat cu Zelelnski despre ofensiva plănuită de ruşi pentru primăvară. Dar mai ales, l-a avertizat că, de acum înainte, noi ajutoare americane ar putea fi mai greu de obţinut, pe fondul preluării controlului Camerei Reprezentanţilor de către republicani.

Oficial însă, poziţia Washingtonului rămâne neschimbată.

Lloyd Austin, Secretarul american al Apărării: “Este un moment decisiv pentru Ucraina şi un deceniu hotărâtor pentru întreaga lume. Să nu aveţi nicio îndoială că vom sprijini Ucraina atât timp cât este necesar.”

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
UE pregăteşte un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
UE pregăteşte un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva atacurilor Rusiei, a declarat vineri, la Bruxelles, un oficial al UE, potrivit DPA.

 

Un soldat rus a dat cărțile pe față: Înainte de a începe războiul, armata rusă era complet mâncată de corupţie
Un soldat rus a dat cărțile pe față: Înainte de a începe războiul, armata rusă era complet mâncată de corupţie

Când a ajuns pe frontul din Ucraina, Pavel Filatiev, soldat în forţele de asalt ale armatei ruse, nu ştia dacă participă la o încăierare sau luptă în al Treilea Război Mondial.

SUA trimit vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari în Ucraina, dar nu și tancuri Abrams
SUA trimit vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari în Ucraina, dar nu și tancuri Abrams

Vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari vor fi trimise de SUA în Ucraina, în cadrul unei noi tranșe de ajutor militar. Sunt vehicule blindate și de transport, dar nu ofensive, precum tancurile grele Abrams.

Zi decisivă la Ramstein: Ucraina așteaptă un pachet masiv de arme din partea a nouă state din UE. Reacția Kremlinului
Zi decisivă la Ramstein: Ucraina așteaptă un pachet masiv de arme din partea a nouă state din UE. Reacția Kremlinului

Nouă țări europene au promis un sprijin militar suplimentar Ucrainei. Noi discuții pe acest subiect vor avea loc vineri, în Germania, unde se întâlnesc responsabilii militari din aproape 50 de țări.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.