Șeful OMS, despre pandemie: „Nu putem negocia cu Covid-19 și nici nu putem închide ochii”

OMS
Getty

Şeful OMS face apel la comunitatea internaţională "să nu închidă ochii" în faţa pandemiei de COVID-19.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel luni la comunitatea internaţională "să nu închidă ochii" şi să regăsească "simţul binelui comun" în faţa pandemiei de COVID-19, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Nu putem negocia cu COVID-19 şi nici nu putem închide ochii şi spera că va dispărea", a spus el în discursul de deschidere a adunării generale anuale a OMS, care se desfăşoară virtual în această săptămână.

Comunitatea internaţională trebuie să regăsească "urgenţa simţului binelui comun", a declarat şeful OMS, el însuşi în carantină după ce a fost în contact cu o persoană testată pozitiv, transmite Agerpres.

"În acest sens, îi felicităm pe preşedintele ales (al SUA) Joe Biden şi pe vicepreşedintele ales Kamala Harris", a spus el, după ce a transmis încă de duminică felicitări prin postări pe Twitter.

Citește și
alexandru rafila
Alexandru Rafila: La această rată de infectare, în 4-6 săptămâni vom depăși bine 10.000 de cazuri
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

"Suntem nerăbdători să lucrăm în strânsă colaborare cu administraţia lor", a adăugat el.

Biden a anunţat crearea de luni a unei celule de criză asupra coronavirusului, care a contaminat aproape 50 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care aproape 10 milioane numai în SUA.

Preşedintele ales şi-a reafirmat dorinţa ca SUA să se realăture OMS, după ce rivalul său republican Donald Trump a minimalizat mereu pandemia şi a anunţat retragerea Washingtonului din această agenţie specializată a ONU. Trump a calificat OMS drept o "marionetă" în mâinile Chinei, căreia i s-ar fi permis să acopere amploarea pandemiei la începutul anului, ceea ce ar fi dus la răspândirea coronavirusului în întreaga lume.

"Poate că suntem obosiţi de COVID-19. Însă ea nu s-a săturat de noi", a mai susţinut şeful OMS în discursul său.

"Da, atacă persoanele cu o stare de sănătate mai proastă. Dar vizează de asemenea şi alte slăbiciuni: inegalitatea, diviziunea, negarea, iluziile şi ignoranţa deliberată", a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat de asemenea că virusul nu ţine cont de "retorica politică sau de teoriile conspiraţiei". "Singura noastră speranţă sunt ştiinţa, soluţiile şi solidaritatea", le-a transmis el celor 194 de ţări membre ale organizaţiei.

"Este momentul ca lumea să se vindece - de ravagiile acestei pandemii şi de diviziunile geopolitice care nu fac decât să ne împingă şi mai mult în prăpastia unui viitor nesănătos, nesigur şi injust", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Alte ţări nu au sprijinit acuzaţiile lui Trump, însă au existat multe guverne care au făcut apel la un proces de analiză şi reformă în cadrul OMS în contextul pandemiei. Iar această săptămână va fi ocazia pentru diplomaţi să discute despre reforma OMS, pentru ca organizaţia să devină mai rapidă şi mai eficientă în faţa provocărilor actuale, între care şi pandemiile.

"Suntem angajaţi să învăţăm permanent, să ne perfecţionăm permanent şi să dăm socoteală permanent", a declarat el, adăugând că sunt depuse eforturi în prezent pentru ca OMS să devină mai eficientă şi mai puţin birocratică.

Cu toate acestea, a subliniat el, este nevoie de creşterea semnificativă a finanţării, în contextul în care aşteptările statelor membre sunt tot mai mari. "Bugetul nostru anual este egal cu cât cheltuie lumea pe produse din tutun în fiecare zi", a spus el.

Această adunare generală, programată să dureze până sâmbătă, a fost relansată la câteva luni după o primă parte de două zile în mai, concentrată asupra pandemiei.

Luni, ţările membre ale OMS au refuzat ca adunarea mondială a sănătăţii să dezbată acordarea statutului de observatori reprezentanţilor Taiwanului, pe care China îl consideră ca făcând parte integrantă din teritoriul său.

SUA şi alte ţări presează OMS măcar să acorde din nou Taiwanului statutul de observator de care acesta se bucura până în 2016. Pandemia a făcut şi mai presante aceste apeluri, în contextul în care insula are rezultate remarcabile în lupta împotriva COVID-19, cu numai şapte morţi şi mai puţin de 600 de infectări confirmate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Directorul general al OMS, în carantină după ce a venit în contact cu o persoană cu Covid-19
Directorul general al OMS, în carantină după ce a venit în contact cu o persoană cu Covid-19

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS),Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat duminică seara că a intrat în carantină după ce a fost în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19.

Alexandru Rafila: La această rată de infectare, în 4-6 săptămâni vom depăși bine 10.000 de cazuri
Alexandru Rafila: La această rată de infectare, în 4-6 săptămâni vom depăși bine 10.000 de cazuri

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, consideră că, dacă creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua în acelaşi mod, "în circa patru, maxim şase săptămâni vom ajunge să depăşim bine 10.000 de cazuri".

Apelul lansat de OMS în lupta cu COVID-19.
Apelul lansat de OMS în lupta cu COVID-19. "Suntem mult în urma virusului în Europa"

Europa are nevoie de o "accelerare serioasă" a luptei împotriva COVID-19, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea "îndrepta boala şi mai mult într-o zonă întunecată", a afirmat un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Un nou record mondial de contaminări cu noul coronavirus pentru a treia zi consecutiv. Avertismentul OMS
Un nou record mondial de contaminări cu noul coronavirus pentru a treia zi consecutiv. Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat duminică că a înregistrat sâmbătă un nou record mondial de contaminări cu coronavirus pentru a treia zi consecutiv.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.