Soții și mame ale militarilor ruși îl critică pe Putin. „Meschin și laș. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”

soldati rusi
Shutterstock

Un grup de femei din Rusia se revoltă împotriva lui Vladimir Putin, într-o țară în care disidența publică este rară. Ele cer ca bărbații să le fie aduși înapoi de pe frontul din Ucraina, scrie The Guardian.

 

„Vrem o demobilizare totală. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte", spune una dintre femei la începutul unui discurs de nouă minute din această lună. „Suntem mulți dintre noi, iar numărul nostru nu va face decât să crească".

Femeia se numește Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, și este unul dintre liderii neoficiali ai unei mișcări populare nou apărute care a luat amploare în Rusia în ultimele săptămâni.

Ele sunt soțiile și mamele unora dintre cei 300.000 de bărbați ruși care au fost recrutați în septembrie 2022, într-o perioadă critică pentru Kremlin, când avea nevoie să își consolideze numărul de trupe după ce Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în sudul și nordul țării.

După mai mult de un an, cu cei dragi lor încă pe câmpul de luptă, multe femei organizează proteste publice și scriu scrisori deschise în care aduc în discuție narațiunea oficială potrivit căreia sunt necesare trupe mobilizate în războiul Rusiei din Ucraina.

Citește și
Razboi in Ucraina
Rusia şi Ucraina anunţă că şase civili au fost ucişi în atacuri la Herson şi Horlivka
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„De ce ar trebui ca oamenii noștri care au dus o viață pașnică să meargă în Ucraina?". Andreeva, care locuiește la Moscova, spune: „Dacă guvernul nostru a decis să atace o țară mai mică, lăsați armata să lupte, dar lăsați-i pe oamenii noștri în pace".

Andreeva spune că mișcarea a apărut în septembrie după ce Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului, a declarat presei că nu va exista o rotație a trupelor în Ucraina și că acestea se vor întoarce acasă după ce operațiunea militară specială se va încheia.

Un istoric al protestelor conduse de femei

Rusia are un istoric de proteste conduse de femei în timpul războiului. Soțiile și mamele au condus o mișcare anti-război în timpul primului război cecen din 1994, care a contribuit la întoarcerea opiniei publice împotriva conflictului și a jucat un rol în decizia Kremlinului de a opri luptele.

Femeile au fost organizate în grupuri bine conduse, cum ar fi Comitetul mamelor soldaților din Rusia (CSM), care avea sute de centre regionale în întreaga țară și, în mod crucial, mesajul lor a fost difuzat la televiziunea rusă într-o perioadă în care mass-media nu era pe deplin subordonată statului.

Însă, de la preluarea puterii de către Putin în 1999, autoritățile ruse au luat măsuri sistematice pentru a desființa mișcările de bază, preluând în același timp și mijloacele de informare independente care le-ar putea oferi o platformă.

După invazia la scară largă a Ucrainei, Kremlinul a mers mai departe, criminalizând efectiv toate vocile anti-război și aplicând pedepse severe rușilor obișnuiți chiar și pentru mici acte de protest civil împotriva invaziei.

Andreeva comunică cu alte soții, surori și mame de soldați pe Telegram, una dintre ultimele platforme care găzduiește voci independente. Cea mai mare parte a activității lor este coordonată pe canalul Put Domoy (n.r. Drumul spre casă), care a adunat peste 35.000 de membri de la înființarea sa în septembrie. Ea spune că nu se teme pentru că este sătulă.

„Canalul este locul în care ne adunăm și discutăm despre următoarele noastre mișcări", spune Natalia, o asistentă medicală dintr-un orășel de lângă Saratov, în sudul Rusiei. „Vă dați seama că sunteți mult mai mulți care doriți ca acest război să se încheie".

O chestiune delicată pentru Kremlin

Abordarea mișcării este o chestiune delicată pentru Kremlin, spune Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center, cu sediul la Moscova. „Aceste soții și mame nu fac parte din mișcarea tradițională liberală și urbană anti-Kremlin. Multe dintre ele provin din nucleul de bază de susținere a lui Putin".

Kolesnikov spune că Kremlinul ar putea fi îngrijorat de faptul că, dacă va lua măsuri prea dure împotriva grupului, ar putea provoca un răspuns mai larg din partea publicului.

Până în prezent, autoritățile au optat să nu le încarcereze sau să le hărțuiască pe femei, ordonând în schimb presei de stat să le ignore pledoariile, respingând totodată cererile lor de autorizații pentru mitinguri în întreaga țară.

Răspunsul relativ blând al Kremlinului poate fi explicat parțial prin modul în care femeile s-au poziționat inițial. La început, membrele grupului Drumul spre casă au declarat că nu se opun războiului și nu îl critică pe Putin. „Nu ne interesează să destabilizăm situația politică", scria în manifestul grupului.

Dar, pe măsură ce cererile lor au fost ignorate, limbajul lor s-a înăsprit. „Suntem trădați și distruși de ai noștri", se arată într-o scrisoare recentă a grupului.

În aceeași declarație, femeile pun sub semnul întrebării politica Kremlinului care eliberează din închisoare criminali și violatori condamnați după șase luni de lupte în Ucraina. „Președintele nostru are cu siguranță simțul umorului", afirmă ironic grupul.

Iar când Putin nu a menționat posibilitatea unei demobilizări în timpul discursului său televizat de sfârșit de an, femeile de la au scris că acesta a acționat „în stilul său obișnuit: teatral, meschin și laș".

Rușii încep să se îndoiască de Putin

Andreeva spune că în cadrul mișcării existau multe puncte de vedere diferite cu privire la luptele din Ucraina, dar pe măsură ce autoritățile au ignorat cererile lor, unii și-au schimbat percepția asupra conflictului.

„Unii încă mai cred în propaganda de stat. Dar mulți își schimbă părerea despre operațiunea militară specială", spune ea, adăugând că nu ar vota pentru Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Natalia, o altă membră a grupului, spune că tratamentul soțului ei a determinat-o să pună la îndoială povestea oficială a Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina. „Putin ne-a mințit mai întâi că civilii nu vor fi nevoiți să lupte niciodată", spune ea. „Începi să te gândești: oare minte și în legătură cu motivul pentru care suntem în Ucraina?".

Pentru Andreeva și alte soții și mame, inegalitatea poverii războiului a fost o altă plângere, multe dintre ele spunând că s-au simțit ignorate, nu doar de Kremlin, ci și de societate în general.

De la începutul conflictului, rușii au îmbrățișat în mare măsură o formă de evadare din acesta, sondajele arătând că majoritatea oamenilor preferau să nu se gândească sau să urmărească evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Situația dificilă a grupului expune unele dintre opțiunile dificile cu care se confruntă liderii ruși, pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a doua aniversare.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a evalua impactul mișcării femeilor din Rusia asupra unui regim care are o istorie îndelungată de înăbușire cu succes a vocilor opuse.

Cu toate acestea, furia lor subliniază o parte din neliniștea pe care o resimt unele persoane din țară în legătură cu conflictul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ucraina anunţă că a doborât, în noaptea Crăciunului, 28 dintre 31 de drone lansate de Rusia
Ucraina anunţă că a doborât, în noaptea Crăciunului, 28 dintre 31 de drone lansate de Rusia

Rusia a lansat 31 de drone şi două rachete împotriva Ucrainei, în noaptea dintre Ajunul Crăciunului şi Crăciun.

 

Rusia şi Ucraina anunţă că şase civili au fost ucişi în atacuri la Herson şi Horlivka
Rusia şi Ucraina anunţă că şase civili au fost ucişi în atacuri la Herson şi Horlivka

Atacurile Rusiei asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei s-au soldat duminică cu moartea a cinci civili.

Josep Borrell: Putin a decis să ducă războiul până la victoria completă, nu este mulțumit doar cu o parte din Ucraina
Josep Borrell: Putin a decis să ducă războiul până la victoria completă, nu este mulțumit doar cu o parte din Ucraina

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, consideră că președintele rus Vladimir Putin a decis să continue războiul până la „victorie completă”.

NYT: Putin semnalează discret că este deschis unui armistiţiu în Ucraina. La ce pretenții ar fi renunțat dictatorul rus
NYT: Putin semnalează discret că este deschis unui armistiţiu în Ucraina. La ce pretenții ar fi renunțat dictatorul rus

Putin semnalează discret că este deschis la o încetare a focului în Ucraina, arată o analiză New York Times de sâmbătă.

Ministru: ”Planul lui Putin era să ucidă 40 de milioane de oameni”
Ministru: ”Planul lui Putin era să ucidă 40 de milioane de oameni”

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat angajamentul ţării sale de a continua să sprijine Ucraina şi a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să "distrugă" această ţară prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.