Valul de reinfectări îi șochează pe cercetători. A doua oară, boala este și mai nemiloasă, chiar dacă există anticorpi

Covid
Shutterstock

Deși departe de a fi frecvente, unii pacienți au dezvoltat simptome mai grave a doua oară când s-au infectat cu Covid-19, au constatat oamenii de știință.

 

Pe 15 august, un bărbat de 33 de ani s-a întors acasă în Hong Kong, după ce a zburat din Spania, scrie The Guardian.

La sosire, a fost examinat pentru coronavirus. Deși se simțea bine, rezultatul a ieșit pozitiv. Era însă a doua oară când se infecta cu Covid-19 în mai puțin de cinci luni.

Cazul a atras imediat atenția oamenilor de știință. Bărbatul a fost primul om din lume confirmat cu o reinfecție cu coronavirus.

Citește și
Test covid
India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În primul rând, era asimptomatic. Deși reinfectat cu Sars-Cov-2, sistemul său imunitar a intrat rapid în acțiune și bărbatul a dus virusul fără ca el să știe.

Mulți cercetători au trecut peste acest caz, dar o serie de reinfectări din întreaga lume a ridicat noi preocupări.

La câteva zile după ce cazul din Hong Kong a fost făcut public, medicii din SUA au raportat că un tânăr de 25 de ani din Reno, Nevada, fusese internat cu o reinfecție cu Covid-19.

 

Pacienții reinfectați trec pur și simplu neobservați

 

Au urmat în curând mai multe cazuri. În timp ce majoritatea infecțiilor nu au fost mai grave a doua oară, într-un număr semnificativ de cazuri în SUA, Olanda, Ecuador și India reinfectarea a fost mai severă.

„Este foarte greu să găsești un model chiar acum”, a spus Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Universitatea Yale, care a urmărit îndeaproape cazurile de reinfecție. „În esență, fiecare caz este diferit.”

Până în prezent, doar 24 de reinfecții au fost confirmate în întreaga lume, într-o pandemie care a infectat peste 30 de milioane de oameni.

Cel puțin deocamdată, reinfectarea pare mai puțin frecventă. Dar oamenii de știință subliniază că o confirmare a reinfectării nu este o sarcină ușoară și multe cazuri sunt astfel ratate.

Pentru a confirma o reinfecție, oamenii de știință trebuie să examineze codul genetic al virusului din fiecare rundă de boală și să demonstreze că sunt distincte.

Asta înseamnă să ai acces la ambele seturi de tampoane cu care s-au prevelat probele și la mijloacele necesare pentru a face secvențierea întregului genom.

Chiar și în spitale unde există capacitatea, astfel de teste sunt rareori făcute. Pacienții reinfectați trec pur și simplu neobservați sau neraportați. „Probabil că sunt mult mai multe cazuri decât vedem”, a spus Iwasaki.

 

Cum acționează sistemul imunitar împotriva Covid-19

 

Lupta sistemului imunitar împotriva coronavirusului este declanșată în mai multe etape.

Prima linie de apărare, sistemul imunitar înnăscut, este imprecisă, dar rapidă.

Agenții patogeni invadatori determină celulele să producă proteine de semnalizare numite citokine care fac apel la o armată de celule albe din sânge care înghit și perturbă virusul.

Urmează sistemul imunitar adaptiv, o forță de atac mai specializată.

Acesta dezlănțuie celulele T, care distrug celulele infectate și determină celulele B să producă anticorpi care se lipesc de viruși și le opresc răspândirea.

Dacă și când infecția este înfrântă, celulele T și B rămân ”în picioare”, dar unele ar trebui să fie depozitate în organism ani de zile, o memorie imunitară care poate fi reactivată în cazul în care virusul va încerca din nou să intre în organism.

Având în vedere complexitatea răspunsului imunitar, nu este de mirare că oamenii de știință se luptă să descopere motivul pentru care apar reinfecțiile.

Testele de sânge efectuate la pacienți au arătat că nivelul anticorpilor care dezactivează virusul poate scădea după câteva luni, în special la cei cu simptome ușoare sau fără simptome.

Dar, chiar și cu niveluri sănătoase de anticorpi, reinfecția nu numai că poate să reapară, dar poate provoca boli chiar mai grave.

Într-un raport despre lucrătorii medicali reinfectați din India, prof. Jayanthi Shastri și echipa ei de la spitalul Kasturba pentru boli infecțioase din Mumbai descriu cazul unei asistente de 25 de ani care a suferit mai mult după o reinfectare, la două luni după prima bătălie cu noul coronavirus.

„Imunitatea ei nu a fost suficientă pentru a o proteja de a doua infecție mai severă, în ciuda prezenței anticorpilor neutralizanți”, a spus Shastri.

Constatarea aceasta și cazuri similare au reorientat atenția asupra unei serii de întrebări la care oamenii de știință se luptă să răspundă.

 

”Mi-aș paria casa că vei în siguranță un an, dar nu mai mult”

 

Cum arată imunitatea de protecție împotriva Covid-19? Cât a durat? De ce unii pacienți nu reușesc să răspundă corect? Virusul dăunează sistemului imunitar? Și oamenii reinfectați sunt infectanți pentru alții?

Danny Altmann, profesor de imunologie la Colegiul Imperial din Londra, crede că cei care se recuperează de la Covid-19 vor avea probabil o protecție de 90% pentru un anumit timp.

Dar cât înseamnă acest timp?

„Mi-aș paria casa că vei fi în siguranță un an, dar nu mult mai mult”, a spus el.

„Problema este că ori de câte ori un imunolog spune ceva despre imunitatea Covid unui jurnalist, este corect timp de aproximativ două săptămâni și apoi este complet greșit”.

Reinfectiile pot fi mai grave din multe motive. Este posibil ca persoana respectivă să fi fost expusă la o cantitate mai mare de virus a doua oară sau să fi fost pur și simplu ieșită din ”perioada de garanție” când virusul a lovit din nou.

O altă posibilitate este așa-numita îmbunătățire dependentă de anticorpi - o problemă în sistemul imunitar în care anticorpii ajută un virus invadator, mai degrabă decât îl împiedică.

Acest lucru se observă în febra dengue, unde a doua infecție poate fi mult mai periculoasă decât prima.

O altă posibilitate este că virusul dăunează celulelor T, cel puțin la unii pacienți. „Trebuie să studiem celulele T”, a spus Swapneil Parikh, care a lucrat cu Shastri la lucrătorii reinfectați.

„Virusul face ceva sistemului imunitar care te face mai disponibil pentru infecții mai severe?”.

Virusul poate perturba cu siguranță sistemul imunitar. În august, Shiv Pillai, imunolog la Institutul Ragon din spitalul general din Massachusetts, a examinat țesuturile luate de la pacienții cu Covid-19 morți.

El a căutat structuri numite „centre germinale” în splină și ganglioni limfatici.

Aici se îndreaptă celulele B pentru a dezvolta anticorpi înainte de a fi depozitați în memoria sistemului imunitar.

Pillai nu a reușit să găsească niciunul, sugerând că pacienții nu au reușit să genereze anticorpi extrem de eficienți și de lungă durată care să lupte împotriva virusului ani de zile.

El crede că aceeași problemă poate apărea și la persoanele cu o formă mai blândă de Covid-19.

„Dacă vrem anticorpi care să persiste câțiva ani și să ne protejeze, nu este clar că se va întâmpla acest lucru”, a spus el.

 

”Să disipăm mitul invulnerabilității”

 

Vestea bună este că un vaccin nu ar trebui să cauzeze aceeași problemă ca virusul.

„Nu văd de ce vaccinurile nu vor funcționa. Este posibil să nu fie fantastice, dar cred că ne vor proteja”, a spus el.

Dacă virusul se răspândește mai mult prin toamnă și iarnă, Iwasaki se așteaptă să vadă mai multe reinfecții, cu unii pacienți suficient de infecțioși pentru a transmite virusul.

Potrivit lui Stephen Reicher, profesor de psihologie socială la Universitatea din St. Andrews și membru al subgrupului de științe comportamentale al Sage, această situație pune o altă problemă.

Oamenii care și-au revenit din Covid-19 și mulți care cred în mod fals că l-au avut pot crede că sunt protejați acum, în al doilea val.

„Cred că este important, din toate punctele de vedere, să disipăm mitul invulnerabilității”, a spus el.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât poate supraviețui noul coronavirus pe pielea umană. Anunțul specialiștilor
Cât poate supraviețui noul coronavirus pe pielea umană. Anunțul specialiștilor

Oamenii de știință au dezvăluit că în urma cercetărilor s-a descoperit faptul că noul coronavirus poate rezista pe pielea umană cel puțin nouă ore.

India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează
India a dezvoltat un test rapid pentru Covid-19, rezultatul putând fi aflat în mai puțin de o oră. Cum funcționează

Autoritățile medicale din New Delhi, India au aprobat luna trecută un test pentru Covid-19 creat dintr-o bandă de hârtie, care arată dacă o persoană a fost sau nu infectată cu noul coronavirus în mai puțin de o oră.

Poliția va face controale
Poliția va face controale "sub acoperire", pentru a-i depista pe cei care nu respectă măsurile anti-COVID

Poliția intenționează să facă controale în civil pentru a-i depista pe cei care nu respectă măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru ȘtirileProTv.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.