Vladimir Putin: Starea de tensiune creată în Occident trebuie să persiste cât mai mult timp

Putin

Tensiunea generată de Rusia în Occident trebuie menţinută, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, adresându-se ministrului său de externe Serghei Lavrov, potrivit media oficiale ruse RIA Novosti, Vesti-24 şi RBC.

"Avertismentele noastre din ultimul timp se fac totuşi simţite şi produc un anumit efect. O anumită tensiune s-a instalat acolo. (...) Este necesar ca această stare să persiste cât mai mult timp pentru ei, ca lor să nu le treacă prin minte să provoace vreun conflict inutil la frontierele noastre de vest. Nu avem nevoie de conflicte", a afirmat Putin la reuniunea Colegiului Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, citat de RIA Novosti.

În ultimii ani, ţările occidentale au început să ţină cont de preocupările şi avertismentele Rusiei, spre deosebire de perioada "extinderii NATO" spre Est, când opinia Moscovei era ignorată, a subliniat şeful statului rus, potrivit RBC, care menţionează că transcriptul alocuţiunii lui Putin la Colegiul MAE rus a fost postat pe site-ul web al Kremlinului, unde poate fi consultat, scrie Agerpres.

Adresându-se ministrului de externe Serghei Lavrov, preşedintele rus i-a cerut să caute să obţină din partea Occidentului "importante garanţii de securitate pentru Rusia pe termen lung pe flancul vestic".

"Este imperativ (...) să încercăm ca Rusiei să-i fie oferite garanţii serioase pe termen lung pentru a ne asigura securitatea în acest domeniu", a insistat Putin, argumentând necesitatea unor astfel garanţii prin tensiunea politico-militară actuală: manevre NATO în apropierea graniţelor ruseşti, furnizarea de arme letale Ucrainei, ignorarea "liniilor roşii" stabilite de Kremlin.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Preşedintele rus - pe care Kievul şi Occidentul îl acuză de concentrarea unor efective de circa 90.000 de soldaţi la frontiera ucraineană - a prezentat o Rusie asediată de Alianţa Nord-Atlantică, în special pe flancul său vestic, referindu-se la Marea Neagră, Ucraina, Belarus şi ţările baltice, notează EFE.

Şeful statului rus a susţinut că partenerii occidentali, "pentru a o spune mai discret, nu sunt foarte de încredere". "Ei renunţă cu uşurinţă la orice înţelegere prealabilă. Dar oricât de dificil ar fi, trebuie să lucrăm cu ei în aceste condiţii", a adăugat el.

Putin a amintit că, atunci când relaţiile dintre Rusia şi Occident, inclusiv SUA, erau " aproape ca între ţări aliate", NATO a ignorat "complet" preocupările formulate de Moscova cu privire la extinderea Alianţei spre Est în 1999 şi 2004. El a adăugat că aceste valuri de extindere a NATO au adus infrastructura militară a blocului nord-atlantic aproape de graniţele Rusiei.

Extinderea Alianţei a avut drept consecinţă că "în România şi Polonia au fost amplasate deja elemente strategice ale sistemului de apărare antirachetă, care pot fi transformate 'în câteva minute' în sisteme ofensive", a declarat Vladimir Putin, citat de RBC.

Putin a acuzat NATO că pariază "insistent" pe "confruntare" prin apropierea infrastructurii sale de graniţele Rusiei, anulând practic "toate mecanismele de dialog".

"Noi, desigur, vom reacţiona corespunzător la activitatea militară a ţărilor NATO în apropierea graniţei ruse. Bruxellesul trebuie să înţeleagă că reducerea tensiunii politico-militare corespunde nu numai intereselor Rusiei, ci şi intereselor întregii Europe, precum şi, în general, lumii întregi", a afirmat preşedintele rus.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident se concentrează în prezent în zona Ucrainei şi în Marea Neagră, mai ales în largul coastelor Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, precum şi în Belarus, la graniţa acestei republici ex-sovietice cu state membre UE.

Referitor la Belarus, Putin a acuzat Bruxellesul că utilizează actuala criză a migranţilor pentru a exercita presiuni asupra regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Totodată, Putin a apreciat că Germania şi Franţa, principalii mediatori ai reglementării conflictului din Donbas, au instigat Kievul să nu respecte acordurile pace de la Minsk, ducând negocierile într-o "fundătură".

Cu Uniunea Europeană, posibilităţile de cooperare sunt şi ele "reduse", deşi Cei 27 continuă să fie principalul partener comercial al Rusiei, a spus el.

"UE continuă să ne îndepărteze cu sancţiuni, acţiuni neprietenoase şi acuzaţii gratuite; liniile de separare pe continent nu duc la nimic bun. Rusia, desigur, este interesată în relaţii constructive şi de bună vecinătate cu ţările europene, dar totul depinde de dorinţa partenerilor de a dezvolta o cooperare în baza respectului reciproc şi pe picior de egalitate", a menţionat preşedintele rus.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.