„Nu luptăm pentru un idiot încrezut”. Dezvăluirile mercenarilor Wagner despre revolta lui Prigojin

Mercenari Wagner
The Moscow Times

În cadrul Grupului Wagner au apărut fisuri după revolta de luna trecută, iar o parte dintre membrii armatei private de mercenari se întreabă dacă mai merită să îl urmeze pe Evgheni Prigojin.  

Vlad (nume schimbat pentru a-i proteja identitatea), fost membru al PMC Wagner, luptă acum pentru armata regulată a Rusiei. El l-a criticat pe Prigojin pentru că le-a cerut să pornească o revoltă împotriva soldaților ruși, potrivit The Moscow Times.

„Voi putea să îmi împușc camarazii” - este întrebarea care l-a măcinat pe Vlad în timp ce mercenarii Wagner mărșăluiau spre Moscova.

După revoltă, Prigojin și luptatorii grupării paramilitare au acceptat să plece în exil în Belarus. Există însă informații că aceștia nu ar fi ajuns acolo.

Patru foști și actuali membri ai Grupului Wagner au declarat pentru The Moscow Times că au păreri mixte privind revolta și impactul ei asupra viitorului armatei private.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La fel ca alți foști mercenari, Vlad, în vârstă de 29 de ani, spune că Prigojin i-a trimis să lupte împotriva camarazilor, pentru a câștiga un conflict personal pe care îl avea cu Ministerul Apărării.

„Nu mi-aș permite niciodată să îndrept armele către oamenii noștri și către propria noastră țară”, a spus Vlad, care a adăugat că s-a alăturat grupării pentru „a apără țara” și nu „din simpatie pentru Prigojin”.

„Eu și camarazii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot încrezut și ambițiile sale personale”, a spus și Roman (FOTO), un al fot mercenar Wagner, în vârstă de 35 de ani.

Anul trecut, Roman a decis să renunțe la locul de muncă din sectorul financiar și să se alăture Grupului Wagner, pentru că simțea că are „o datorie civică”.

„Țara mea este în război și nu pot sta deoparte”, a spus fostul luptător Wagner, care a petrecut nouă luni pe frontul din Ucraina și a fost decorat cu crucea neagră de armata lui Prigojin.

Dar Roman și Vlad au spus că au fost șocați când Evgheni Prigojin a pornit revolta și a ordonat ocuparea orașului Rostov-pe-Don. Ei nu sunt de acord cu Prigojin, dar, în același timp, dau vina pe liderii armatei pentru că au lăsat conflictul să escaladeze până în acest punct.

„Din cauza neatenției lor, cea mai instruită unitate militară din țara noastră a avut de suferit”, a spus Vlad, referindu-se la „prejudiciul adus reputației” Wagner de rebeliune.

„Dacă mai devreme crucea mea de fier mă făcea 100% patriot, acum sunt jumătate patriot, jumătate trădător”, a spus și Roman.

Deși revolta s-a încheiat după mai puțin de 24 de ore, a provocat pierderi semnificative: 15 soldați ruși și-au pierdu viața, inclusiv mai mulți piloți, iar mai multe vehicule militare au fost distruse.

„Camarazii noștri s-au ucis între ei, o cantitate imensă de echipamente militare a fost distrusă, oamenii sunt speriați, ca să nu mai vorbim de deteriorarea reputației Rusiei în sfera geopolitică, iar generalii de parchet sunt încă la locul lor”, a spus Roman, referindu-se la liderii militari corupți și ineficienți, pe care Prigojin ar fi căutat să-i înlăture.

Spre deosebire de Roman și Vlad, alți foști mercenari au spus că i-au rămas loiali lui Prigojin. De exemplu, Malik, în vârstă de 29 de ani, la doar o săptămână după revoltă, se plimba prin Sankt Petersburg, purtând șapcă și tricou cu emblema Wagner.

„Nu este interzis, rămân un patriot al țării mele”, spune Malik, veteran al bătăliei din Bakhmut.

„Tot Rostovul a susținut Wagner și pe Prigojin”, este sigur fostul mercenar. „Prigojin vorbește și acționează corect, a făcut multe pentru țară, iar Șoigu, cred, nu a făcut niciodată nimic util”, a adăugat el.

Unii mercenari au spus că încă speră că, în ciuda lipsei de rezultate imediate, insurgența va duce la o remaniere a conducerii militare a țării.

„Sper că „Marșul pentru Justiție” a servit drept un semnal de alarmă pentru guvernul nostru, să vadă că este timpul pentru o schimbare”, a spus Mihail, în vârstă de 32 de ani, un alt mercenar Wagner. Fost muncitor din Rusia Centrală, Mihail a este membru Wagner din 2020, luptând în Republica Centrafricană și Ucraina.

Încă este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Grupul Wagner. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Apărare, a spus că grupul va trebui să semneze un contract cu Ministerul Apărării, altfel va pierde finanțarea de la stat și nu va mai putea participa la războiul din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.