„Trebuie să ne mișcăm rapid”. Imaginile ororii surprinse de jurnaliști în timpul ofensivei din sudul Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce forțele ucrainene înregistrează unele succese, dar cu pierderi grele pe frontul din sud. rușii înaintează în provincia Harkov, spre Kupiansk.

Orașul din nord-est a fost eliberat astă toamnă. Însă, joi, autoritățile local au cerut populației să plece.

Ucrainenii primesc sprijin militar din partea aliaților, dar pe front sunt singuri față în față cu inamicul.

O echipă de jurnaliști de la CNN a ajuns pentru prima dată alături de militarii ucraineni în ofensivă în partea de sud a Ucrainei.

Nick Paton Walsh, CNN: „Ei sunt destul de siguri că tancul a fost observat de ruși și, în consecință, trebuie să ne mișcăm rapid”.

Citește și
Arkady Volozh
Fondatorul Google-ului rusesc condamnă invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina: "Sunt îngrozit de soarta oamenilor"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sunt evidente pierderile ucrainenilor din cursul unor asalturi precedente. Pe marginea drumului zace distrus un blindat Bradley, livrat de americani. Iar avansul pe care l-au obținut în această direcție a fost plătit cu multe pierderi de vieți omenești.

Vitaly, tanchist, Brigada 15 a Gărzii Naționale: „Ei nu reușesc. Noi avem succes. Dar depinde de cât de bine fortificați sunt. Mai presus de toate, să nu subestimezi inamicul!”.

Lupte grele și în Zaporojie

Adăpostiți într-un buncăr, jurnaliștii americani află că, într-o zi, inamicul a lovit acolo cu 20 de rachete în tot atâtea minute.

Mirosul morții și al exploziilor învăluie ruinele.

Nick Paton Walsh, CNN: „Aici era locul principal de distribuire a ajutoarelor umanitare în oraș. Dar rușii au lovit direct chiar în acest loc și mulți și-au pierdut viața când a avut loc explozia”.

Acestea sunt imagini rare cu salvarea răniților de pe linia frontului. Primul ajutor este acordat într-un blindat transformat în ambulanță, care gonește și cu peste 100 de kilometri pe oră printre bombardamente, pe un drum sfârtecat de exploziile trecute. Uneori și medicii militari cad pe front.

Eugen, medic, Brigada a 15-a a Gărzii Naționale:Acesta a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată, să-i ridic corpul și să-l duc la morgă”.

Vlad, medic, Brigada a 15-a a Gărzii Naționale: „Familia lui, mama, sunt în teritoriile temporar ocupate... Nu au putut să vină la înmormântare”.

Tot în sud orașul Zaporojie a fost lovit de rachete rusești - de înaltă precizie, raportează Ministerul Apărării de la Kremlin. Dar inamicii au țintit inclusiv o biserică și magazine din centru. Cel puțin trei civili au fost uciși.

Pe de altă parte, cel puțin 12 oameni sunt dați dispăruti după ce o explozie masivă a zguduit o fabrică de echipamente optice și mecanice, din Rusia, la aproape 50 de kilometri de Moscova. Unitatea respectivă produce și pentru armată. Dar, în interiorul complexului se află și un depozit de materiale pirotehnice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Kupiansk a devenit
Kupiansk a devenit "epicentrul" ostilităţilor din Ucraina, după întăririle substanţiale primite de ruşi

Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în "epicentrul" ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă.

Fondatorul Google-ului rusesc condamnă invazia
Fondatorul Google-ului rusesc condamnă invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina: "Sunt îngrozit de soarta oamenilor"

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, gigantul de internet considerat un Google rusesc, a condamnat, joi, ceea ce a descris ca fiind invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina  

Ucraina anunţă un
Ucraina anunţă un "coridor umanitar" pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră

Ucraina a anunţat joi că a instituit un "coridor umanitar" pentru a permite zecilor de nave de marfă blocate în porturile sale de la izbucnirea războiului de anul trecut să navigheze în Marea Neagră.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.