Camera Deputaților a respins legea prin care Dragnea voia repatrierea rezervei de aur în ţară

×
Codul embed a fost copiat

Camera Deputaţilor a respins, marţi, legea prin care Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, voia repatrierea rezervei de aur în ţară.

Votul a fost dat pe cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, lege care are ca obiect de reglementare depozitarea întregii rezerve de aur a României în ţară şi introducerea unui termen de maxim 20 de zile pentru ca BNR să prezinte Parlamentului şi Guvernului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o diminuare a rezervelor naţionale.

S-au înregistrat 173 de voturi "pentru", 131 de voturi 'împotrivă' şi o abţinere.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de foştii parlamentari Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, iar la data de 20 noiembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc în plen, deputatul PSD Oana Florea a susţinut că România plăteşte pentru depozitarea aurului la Londra şi nu câştigă nimic, considerând această discuţie una de interes naţional.

Citește și
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, face declaratii de presa la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD,
Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar pentru eliberare condiţionată
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Este o dezbatere mai veche. (...) Este adevărat, rezervele naţionale ale României, în acest moment, în proporţie de 60%, se află la Londra. În prezent, noi avem în jur de 100 de tone de aur, 61 se află acolo, ţara noastră nu câştigă nimic de pe urma acestui depozit. (...) Noi, practic, plătim cam 300.000 de lei pe an pentru că depozităm acest aur. Este o discuţie mai largă, care se poate face. 60% este cam mult, poate am putea să diminuăm. (...) La un moment dat, Ceauşescu a plătit datoriile externe ale României ajungând chiar la 7 tone - aveam la un moment dat", a spus Oana Florea.

Deputatul liberal Dan Vîlceanu a afirmat că proiectul este unul împotriva intereselor naţionale şi totodată "nelegal", pentru că încalcă tratatele europene.

"Acesta este un proiect care a intrat în dezbatere şi care a fost introdus în atenţia publicului pe vremea când PSD făcea politica Dragnea şi este important să vedem acum dacă PSD continuă politica Dragnea sau şi-au mai revizuit punctele de vedere. Acest demers de a repatria parte din aurul depozitat la Londra este un proiect împotriva României, pentru că, primul lucru care s-ar întâmpla, ar scădea credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor europeni, a instituţiilor financiare internaţionale şi a investitorilor", a susţinut deputatul PNL, care a atras atenţia şi asupra costurilor enorme ale repatrierii aurului de la Londra.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a solicitat retrimiterea proiectului la comisii, propunere respinsă de deputaţi.

"Nu contează atât de mult cine a iniţiat acest proiect de lege, e vorba de suveranitatea naţională. (...) Este o discuţie care trebuie purtată indiferent de iniţiator iar opţiunea noastră este că actuala marjă de 60% din rezervele de aur ale ţării trebuie redusă", a afirmat Simion.

Deputaţii PSD au susţinut retrimiterea proiectului la comisii, după cum a anunţat liderul grupului, Alfred Simonis.

"Indiferent de necesitatea unui aviz al Băncii Centrale Europene, trebuie să ne amintim că aurul este al României, este aurul nostru şi evident că, dacă trebuie să facem acea cerere, putem să o şi facem. Costurile de repatriere pot fi mari, dar costurile de depozitare le plătim în fiecare an", a opinat Simonis.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a amintit că legea este iniţiată de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi i-a invitat pe social-democraţi "să se rupă" de acesta.

"Domnilor de la PSD, cred că ar fi timpul să vă rupeţi de Dragnea. Au trecut doi ani de la această propunere pe care Dragnea o făcea înainte de europarlamentare şi o băga în Parlament pe repede înainte, speriat de căderea în sondaje. (...) Continuaţi cu astfel de iniţiative populiste, care n-au nicio legătură cu politica fiscală. Văd că i-aţi găsit şi pe partenerii de la AUR - apropo, domnilor, tot iese Dragnea din puşcărie, poate îi faceţi o ofertă, este liber de contract înţeleg", a afirmat Moşteanu.

Credibilitatea unei ţări membre a UE nu stă în cantitatea de aur pe care o depozitează, a declarat, marţi, la explicarea votului, deputatul AUR Mircia Chelaru.

"E adevărat ceea ce a spus domnul guvernator că nu e nevoie de această lege. (..) Argumentele - şi de o parte, şi de alta - sunt minore, pentru că transportul cu un Hercules 64 de tone de aur costă foarte puţin şi MApN o poate face gratis. (...) Rezervele de aur nu sunt un moft. (...) Credibilitatea nu stă în cât aur avem la Londra, ci cât de mult îl gestionăm la noi acasă", a spus Chelaru.

Isărescu, acum un an, după votarea legii: Repatrierea presupune costuri mari

 

"Vom respecta legea, aşa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, şi la Guvern, şi la Parlament, şi am arătat adevăratele costuri ale repatrierii, pentru că în public s-au făcut multe afirmaţii şi s-au vânturat multe lucruri neadevărate. Şi despre costuri, şi despre aurul de la Londra, despre ce fac alte ţări. Încă o dată, spunem: nu am făcut nimic altceva decât au făcut şi alte ţări. Iar dacă ele şi-au repatriat o parte din aurul din străinătate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proporţia pe care o avem noi: 50% în ţară, 50% în străinătate", a spus Isărescu, acum un an, după votarea legii, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, costurile transportului sunt foarte mari, mai ales cele privind asigurarea.

"Ne costă mai mult decât comisionul rezonabil pe care îl cere Banca Angliei, dacă ţinem aurul acolo. Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult. Şi eu cred că ai noştri colegi de la direcţia de specialitate au fost chiar timizi în a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale preţioase. Ne costă foarte mult transportul din mijlocul Londrei la Heathrow, dacă ar fi adus cu avionul", a precizat şeful băncii centrale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Decizie în favoarea lui Liviu Dragnea. Cum ar putea scăpa de 49 de zile de închisoare
Decizie în favoarea lui Liviu Dragnea. Cum ar putea scăpa de 49 de zile de închisoare

Cu doar trei zile înainte de a afla dacă poate sau nu să fie eliberat din închisoare, Liviu Dragnea se războieşte cu şefii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Rahova. Iată că prima instanță i-a dat dreptate.

Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar pentru eliberare condiţionată
Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar pentru eliberare condiţionată

Liviu Dragnea primește undă verde pentru eliberarea din închisoare, înainte de a-și fi ispășit întreaga pedeapsă.

Marcel Ciolacu, întrebat dacă Liviu Dragnea mai are loc în PSD: „E o discuţie care nu-şi are rostul în acest moment”
Marcel Ciolacu, întrebat dacă Liviu Dragnea mai are loc în PSD: „E o discuţie care nu-şi are rostul în acest moment”

Marcel Ciolacu a declarat, întrebat miercuri dacă Liviu Dragnea mai are loc în PSD, că „e o discuţie care nu-şi are rostul în acest moment” şi că nu cunoaşte ce prevede condamnarea acestuia şi cât timp nu are voie să facă politică.

Liviu Dragnea a cerut să fie eliberat condiţionat. Cererea va fi soluționată pe 27 aprilie
Liviu Dragnea a cerut să fie eliberat condiţionat. Cererea va fi soluționată pe 27 aprilie

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.