Iohannis îi critică pe parlamentarii opoziției: După ce au distrus bugetul României, fac acum propuneri

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis i-a criticat pe parlamentari, după ce au pus condiţii pentru a vota decretul privind prelungirea stării de urgenţă.

Aleşii au cerut ca executivul să prezinte săptămânal, în Parlament, rapoarte de activitate, iar curtea de conturi să verifice modul în care se cheltuiesc banii. "Majoritatea parlamentară, lipsită de orice legitimitate, votează astăzi populist, măsuri care nu au nicio susținere economică", le-a răspuns preşedintele.

PSD, ALDE, PRO România şi UDMR s-au aliat imediat ce şeful statului a anunţat că starea de urgenţă se prelungeşte până pe 15 mai. Decretul prezidenţial a fost totuşi adoptat.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență sau care condiționează votul în Parlament - absolut obligatoriu de altfel pentru ca decretul să producă efecte - condiționează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat?"

Parlamentarii au completat decretul cu patru articole noi. Autorii textului adăugat, social-democraţii, vor ca Guvernul să nu poată restrânge drepturi prin ordonanţe militare, ci doar prin legi adoptate în Parlament. Îşi mai doresc ca Executivul să vină săptămânal în parlament ca să prezinte rapoarte de activitate, iar Curtea de conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Citește și
Klaus Iohannis
Marcel Vela, criticat dur de Iohannis, după acordul MAI - BOR
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Klaus Iohannis, preşedintele României: "După ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greșite, dar pur și simplu împovărează excesiv o țară pe care au lăsat-o și expusă, și vulnerabilă."

Social-democraţii au ameninţat Guvernul că aşteaptă să treacă pandemia pentru a depune moţiune de cenzură.

Titus Corlățean, lider PSD: "Vă paşte, domnilor guvernanţi, un virus foarte periculos. Nu este corona, ci un virus care e omenesc şi care e denumit politic lăcomia de putere."

Dan Barna, preşedinte USR: "Guvernul să înceteze să mai ia aceste voturi ca pe nişte cecuri în alb. Vedem miniştri care se contrazic cu alţi miniştri, miniştri care se contrazic cu premierul; sau miniştri care primesc scatoalce de la preşedinte"

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Decretul de prelungire a stării de urgență, prin esența lui, nu poate fi supus unor modificări. Are unele prevederi, nu puține, care au fost prevăzute și în primul decret prezidențial, deci votate în Parlament, dar nu au fost deloc puse în aplicare."

Adăugirile cu care au venit aleşii nu sunt însă obligatorii pentru Guvern. Executivul poate sau nu să ţină seama de ele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iohannis, atac dur la adresa celor care au condiționat votul de adoptarea
Iohannis, atac dur la adresa celor care au condiționat votul de adoptarea "unor măsuri imposibil de implementat"

Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa opoziţiei, după votul în Parlament privind prelungirea stării de urgență, spunând că o majoritate parlamentară fără legitimitate votează măsuri populiste.

Marcel Vela, criticat dur de Iohannis, după acordul MAI - BOR
Marcel Vela, criticat dur de Iohannis, după acordul MAI - BOR

„Stați acasă, altfel, după Sărbători, o să avem înmormântări”. Pe un ton cât de poate de ferm, șeful statului a cerut astăzi guvernului României să renunțe la acordul încheiat cu Patriarhia Română, pentru noaptea de Înviere.

CTP: „Cum ar fi putut să fie de acord Klaus Iohannis cu acea panaramă de acord?”
CTP: „Cum ar fi putut să fie de acord Klaus Iohannis cu acea panaramă de acord?”

Cristian Tudor Popescu critică acordul încheiat de MAI cu Patriarhia pentru Paștele, afirmând că „este o situație care poate avea consecințe grave, pentru că creează în mintea oamenilor în primul rând confuzie, care duce la neîncredere în autorități.”

Prima reacție a Patriarhiei după ce Iohannis a cerut să se revină asupra
Prima reacție a Patriarhiei după ce Iohannis a cerut să se revină asupra "așa-zisului acord cu MAI"

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, afirmă că acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost unul "interinstituţional, oficial şi public" şi precizează că "nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.