Orban: În primul trimestru, România a înregistrat cea mai mare creştere economică

Ludovic Orban, Parlament
Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a fost invitat, luni, în Camera Deputaților, la dezbaterea "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta măsurile de relansare economică după criza provocată de pandemia de coronavirus.

Declarațiile politice au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Decizia chemării premierului în plenul Camerei Deputaţilor a fost luată de Biroul permanent al forului, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterii de la "Ora prim-ministrului" a fost: "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Citește și
Criza imobiliara
Este oficial. A 3-a cea mai mare economie a lumii a intrat în recesiune, din cauza Covid-19
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Premierul Ludovic Orban a declarat că restricţiile de activităţi în domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor, iar acestea au fost limitate, nefiind oprit niciun şantier.

"Restricţiile de activităţi în domeniul economic care au fost impuse de autorităţi au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor, iar aceste restricţii, spre deosebire de alte ţări, au fost restricţii limitate. Cea mai mare parte a companiilor din România, cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune. Asta se vede din datele apărute pe primul trimestru. Datele arată că pe primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creştere economică. Veţi vedea şi din datele pe trimestrul 2, comparativ cu alte ţări, că situaţia economică în România este departe de a fi atât de gravă cum încearcă unii să o prezinte. Nu am oprit niciun şantier şi asta se vede în structura creşterii economice pentru investiţiile publice", a spus Orban în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

El a precizat că sunt "zeci de mii de firme cărora li se suspendă creditele".

"Există o OUG emisă de Guvern, care este în vigoare, care permite companiilor să-şi amâne plata ratelor. OUG emisă de guvernul pe care îl conduc privind amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni prevede cea mai largă adresabilitate, comparativ cu celelalte ţări europene, şi permite celui mai mare număr şi de companii şi de persoane fizice să apeleze la această facilitate", a mai spus premierul.

Acesta a menţionat şi măsurile luate în privinţa sectorului HORECA.

"Chiar acum vin de la o întâlnire cu sectorul HORECA în care am stat de vorbă cu nişte oameni care înţeleg realităţile şi, în ciuda unor declaraţii pe care le-au dat în spaţiului public, au înţeles deschiderea la dialog a guvernului pe care îl conduc şi am stabilit lucruri pe care să le facem în continuare", a adăugat Ludovic Orban.

Premierul a mai declarat că Guvernul va pune în practică un plan care să se bazeze pe principiul "ceea ce se poate produce în România să se producă în România", menţionând că se va pune la punct şi o schemă de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot să se adreseze IMM Invest.

El a susţinut că a identificat resurse financiare de aproape 2 miliarde de euro pentru programe de susţinere a IMM-urilor în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA.

"Nu a existat niciodată un plan, aşa cum vrem noi să punem în practică şi anume un plan care să se bazeze pe un principiu foarte simplu: ce se poate produce în România să se producă în România, iar Guvernul să fie partenerul oricărui investitor care vrea să realizeze în România investiţii care să genereze cu adevărat producţii în România. (...) Pregătim un plan de reconstrucţie economică pe baze sănătoase, care să pună pe primul plan investiţiile, pentru că modul de creştere sănătos trebuie să se bazeze pe investiţii, inovare, aplicare a rezultatelor inovării, pe creşterea competitivităţii, a procesării în economia românească. Punem la punct o schemă foarte amplă a susţinere a investiţiilor. (...) Nu a existat niciodată în România un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru. Vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură de transport, energetică, sanitară", a afirmat Orban.

Prim-ministrul a menţionat mai multe proiecte printre care scheme de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot să se adreseze IMM Invest, a creditului comercial între companii pentru a fluidiza fluxul de bani şi a bloca mecanismul prin care o "companie bolnavă" poate să afecteze întreg lanţul, precum şi a investiţiilor greenfield.

"Am identificat resurse financiare, aproape 2 miliarde de euro, pentru a genera programe pentru susţinerea IMM în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA. (...) Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. Estimarea noastră este că 800.000 de români sunt în căutare de locuri de muncă. Trebuie instrumente pentru susţinere, fie plata salariilor pentru cei care îi reangajează pe cei aflaţi în şomaj tehnic şi pentru cei care angajează forţă de muncă", a spus Ludovic Orban.

Ciolacu către Orban: Aţi pus în pericol viaţa tuturor românilor

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că premierul Ludovic Orban a pus în pericol viaţa tuturor românilor pentru că nu a trimis la timp în Parlament legea privind măsurile pentru perioada stării de alertă.

"Aţi pus în pericol viaţa tuturor românilor pentru că nu aţi fost în stare să trimiteţi în Parlament o lege la timp. Veţi rămâne în istorie ca un un guvern care a făcut cea mai mare gafă politică de la Revoluţie încoace. Aţi reuşit să stricaţi prin indolenţă şi incompetenţă, criminală aş spune, tot ceea ce au reuşit românii în ultimele două luni, care s-au sacrificat şi au stat în casă. Din cauza dumneavoastră, domnule Orban, am avut trei zile în care nu a fost nicio stare de urgentă, nicio stare de alertă, a fost doar o stare de prostie a Guvernului PNL pentru care este posibil ca mulţi dintre români să plătească destul de scump. Trebuie să fiţi bărbaţi şi să vă asumaţi consecinţele, trebuie să răspundeţi pentru că singura regulă din aceste zile a fost bunul simţ al românilor", a spus Ciolacu în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim ministrului.

În opinia sa "amenzile şi restricţiile la nesfârşit nu reprezintă o soluţie", fiind nevoie de un parteneriat real, care să se bazeze pe încredere şi nu "pe minciuni, pe bâlbe şi pe declaraţii care se bat cap în cap".

"Domnule Orban, aţi pierdut încrederea populaţiei. (...) Ce să mai înţeleagă oamenii când văd că vă puneţi colegii să calce în picioare Constituţia şi să propună amendamente în dispreţul Legii fundamentale ?(...) Nu vă mai uitaţi la prostiile spuse de Cîţu cum că economia românească e mai presus de cea a Germaniei, Franţei sau Spaniei la un loc. Ştiţi că nu e aşa, ştiu şi românii. Românii ştiu cum stă treaba cu greaua moştenire. Aţi moştenit o economie care funcţiona, care avea o creştere economică de 4%, pe care aţi pus-o pe butuci, aţi adus-o la 2%. Aţi moştenit un sistem de pensii şi salarii funcţional şi acum aţi prăbuşit total nivelul de trai. (...) Sunteţi vestitorul austerităţii, nu ştiţi altceva decât să tăiaţi, să interziceţi şi să amendaţi", a precizat liderul PSD.

El a cerut demisia premierului Ludovic Orban "pentru tot răul făcut acestei ţări", menţionând că dacă prim-ministrul nu va recurge la acest act, va fi demis prin moţiune de cenzură", a menţionat el.

Sinteza declarațiilor:

 

Liderul Pro România, Victor Ponta:

- Astăzi Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acţiune şi de măsuri a Guvernului. (...) Guvenul n-are ce să spună că a făcut pe economie. Eu voiam să vorbesc despre altceva, de economie. Şi, ca să mă păstrez în nota de guvernare a guvernului Orban - PNL, aş vrea să vorbesc pe înţelesul unui patron de firme funebre (...). Astăzi avem o slujbă de pomenire pentru anumite domenii din România afectate de criza economică pe care Guvernul le lasă să moară, urmând, evident, să le asigure îngropăciunea cu o firmă de pompe funebre afiliată partidului..

- Trebuie să trecem pe pomelnic agricultura care, dincolo de epidemia de coronavirus, este afectată de secetă.

Premierul Ludovic Orban îi răspunde lui Victor Ponta:

- Probabil antevorbitorul nu a trăit în România și nu a văzut ce s-a întâmplat în România în ultimele luni. Restricțiile au fost determiate de riscul la adresa vieții și sănătății oamenilor. Aceste restricții, spre deosebire de alte țări, au fost limitate. Cea mai are parte a activităților au rămas funcționale. România a înregistrat cea mai mare creștere economică. Situația economică este departe de a fi atât de gravă cum o prezintă unii. În timp ce am înregistrat scăderi ale anumitor domenii de activitate, menținerea creșterii s-a datorat construcțiilor.

- În ceea ce privește zecile de mii de firme cărora nu li se suspendă plata creditelor, există ordonanță care le permite să amâne plata ratelor.

- În ceea ce privește sectorul HORECA. Am stat de vorbă cu niște oameni care înțeleg realitățile și în ciuda unor declarații au înțeles deschiderea spre dialog. Noi deja am făcut lucruri în privința impozitului special, care nu a fost plătit. De asemenea, am oferit un mare ajutor, peste 120.000 de angajați din domeniul HORECA au beneficiat de plata ajutorului de șomaj tehnic.

- Până acum a fost aplicat un model de creștere economică bazat pe stimularea consumului, care a dus la grave dezechilibre economice. Pentru că nu a existat niciodată un plan: ce se poate produce în România trebuie produs în România. Pe agricultură suntem dependenți de importuri pe tot ce înseamnă input-uri. Suntem dependenți de la semințe ..până la ferme.

- PNL nu a fost la guvernare, domnule Ponta.

- Pregătim un plan de reconstrucție economică sănătoasă, bazată pe investiții, pe creșterea competitivității, pe creșterea procesării în economia românească. Avem deficit la agricultură și exportăm în materie de 70 % cereale vrac și animale vii.

- În continuare cred că în România avem cupru și trebuie să-l exploatăm inteligent, nu să-l exportăm în China. Nu a existat niciodată un proiect ambițios cum este al nostru, vrem investiții uriașe în infrastructură.

- Estimarea noastră este că aproape 800.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă.  

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

- Am voie să vorbesc fără mască? Am o singură problemă când port masca, îmi vine să strănut și pe urmă sună Ponta la 112 și vine Vela și mă arestează.

- O prostie imensă pentru care astăzi ateptam să vă dați demisia. Nu ați fost în stare să trimiteți în Parlament o lege la timp. Veți rămâne în sitorie ca Guvernul care a făcut cea mai mare gafă politică. 

- Din cauza dvs. domnule Orban am avut 3 zile în care nu am avut nicio stare de urgență, nicol stare de alertă, doar o stare de prostie a Guvernului orban. Trebuie să fiți bărbați, să vă asumați consecințele. Dacă ași fi vrut cu adevărat ca lucrurile să funcționeze trebuia să iețiți din timă și să przentați lucrurile. Amenzile și restricțiile la nesfârșit nu reprezintă o soluție

- Domnule Orban, ați pierdut încrederea populației.. Ce să mai înțeleagă oamenii când văd că vă puneți colegii să încalce legea, doar ca să vă slaveze prostia. Nu vă mai crede nimeni aceste minciuni. Sunteți de 6 luni la guvernare, guvernați o dată. PSD va da 28 de măsuri pe care să le implementați. Dacă nu sunteți în stare o să lefacem legi și le trecem prin Parlament îm regim de urgență. Vă faceți propriul partid de rușine. Ați promis că veți da prime medicilor. Nu le-ați dat nimic. Ați minit când ați spus că le dați. Ați spus celor 1 milion de șomeri că îi sprijiniți.

- Ați dat dovadă de o inconștiență totală. Nu vă mai uitați la prostiile spus de Câțu. 

- Domnule Orban, sunteți vestitorul austerității. Ați transfomrat funcția de prim ministru în vătaf. Uitați ce se întâmplă la Nădlac. V-a dus mintea să faceți comerț cu românii plecați la cules de sparanghel în Germania. Tot acest Parlament vă va da jos printr-o moțiune de cenzură.

Deputatul PNL Florin Roman:

- Am o rugăminte. Parlamentul României a votat o lege, că este obligatorie purtarea măștilor în spații închise. Am rugămintea, legal, să solicitați secretariatului general să dezinfecteze microfonul după ce ați vorbit.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Este oficial. A 3-a cea mai mare economie a lumii a intrat în recesiune, din cauza Covid-19
Este oficial. A 3-a cea mai mare economie a lumii a intrat în recesiune, din cauza Covid-19

Economia Japoniei a intrat în recesiune pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate, cu un declin anualizat al PIB de 3,4% în primul trimestru.

Gest fără precedent la un spital. Medicii s-au întors cu spatele la prim-ministru. VIDEO
Gest fără precedent la un spital. Medicii s-au întors cu spatele la prim-ministru. VIDEO

Personalul medical din Belgia s-a arătat foarte supărat din cauza unui decret recent privind pandemia de Covid-19, care permite personalului necalificat să preia sarcinile de asistent medical.

LISTĂ. Județele din România cu mai puțin de 100 de cazuri de coronavirus. Zonele fără niciun deces
LISTĂ. Județele din România cu mai puțin de 100 de cazuri de coronavirus. Zonele fără niciun deces

Până astăzi, 18 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.036 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.930 au fost declarate vindecate și externate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.