Greva continuă. Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educaţie au eșuat. Discuțiile cu SANITAS, pe drumul cel bun

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu sindicalistii din educație, însă fără succes. Și tot marți au fost la Palatul Victoria și reprezentantii Sanitas.  

Sindicaliștii din Educație nu sunt de acord cu propunerile celor din Guvern. Ei vor măriri de salarii și nu prime, așa cum au propus guvernanții.

Prin urmare, protestele continuă.

Sindicaliştii din Educaţie aun organizat marţi un nou protest în Bucureşti. Ca şi data trecută, sindicaliştii au mărşăluit pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării.

Oferta făcută de Guvern prevede, printre altele, încheierea unei unui acord politic cu PNL și PSD, care să cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, educația fiind prioritară și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O altă prevedere pe care au propus-o cei de la Guvern este devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor. Ele trebuiau să înceapă din 15 iulie și au început chiar de luni, 29 mai, de la Ministerul Muncii.

De asemenea, au fost propuse și anumite creșteri ale veniturilor, dar este vorba de prime, cu care cei din educație nu sunt de acord.

Protestele continuă, spun cei din educație, așa că nu se vor întoarce la școală. Sindicaliștii uu transmis un mesaj și pentru părinți și elevi, să îi susțină în aceste demersuri.

Negocieri Guvern - SANITAS

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical, în urma discuţiilor fiind agreate soluţii care vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres, printr-un memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare.

"Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem. Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale", se arată în comunicat.

"Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare", se arată în comunicat.

Totodată, pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale, precizează sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

"În cadrul discuţiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situaţiei concediilor medicale", se spune în comunicat.

Conform Guvernului, dialogul va continua, pentru implementarea soluţiilor necesare pentru a îmbunătăţi situaţia serviciilor oferite de sistemul medical din România.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.