Noul ministru al Muncii: Situaţia descoperită în „azilele groazei” va reprezenta preocuparea imediată a mea şi a ministerului

Simona Bucura-Oprescu
Facebook.com

Situaţia descoperită în "azile ale groazei" va reprezenta preocuparea imediată a mea şi a ministerului, a anunţat noul ministru al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"Îmi voi baza mandatul pe muncă, rigurozitate administrativă şi umanitate. Am depus astăzi jurământul, înţelegând prin acest moment simbolic nu doar preluarea unei demnităţi publice pe care o respect la justa ei valoare, ci asumarea unei responsabilităţi profesionale enorme. O responsabilitate pe care vreau să o onorez cu toată puterea mea de muncă şi cu toată bună-credinţa care mi-a caracterizat activitatea publică.
(...) Îmi voi folosi toate resursele şi toată pregătirea pentru a livra - alături de echipa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale - rezultatele pe care o societate întreagă le aşteaptă de la noi. Tema care a zguduit întreaga ţară şi care m-a lăsat şi pe mine fără cuvinte - ca om, ca cetăţean, ca fiică - şi anume situaţia descoperită în "azile ale groazei" va reprezenta preocuparea imediată a mea şi a ministerului, făcând o misiune de credinţă din a exercita autoritatea pe care statul român o are pentru siguranţa şi îngrijirea bătrânilor noştri. Prioritatea mea o reprezintă modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte acreditarea şi licenţierea căminelor de bătrâni, de copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi", a scris Simona Bucura-Oprescu pe pagina sa de Facebook.

Ea a subliniat că îşi propune, de asemenea, o reorganizare a instituţiilor de control, astfel încât să fie întărită eficienţa acestora.

"Nu mai vreau agenţii multe care se calcă în picioare în materie de atribuţii, ci puţine, dar mai puternice şi eficiente", a punctat ministrul.

În ceea ce priveşte Legea pensiilor, aceasta a precizat că vor fi mobilizate toate resursele pentru a definitiva noua Lege a pensiilor din sistemul public şi - în acelaşi timp - pentru a lămuri situaţia referitoare la Legea pensiilor de serviciu. Totodată, în funcţie de hotărârea CCR, dacă va fi cazul, vor fi operate modificările necesare în lege, astfel încât aceasta să întrunească atât exigenţele CCR, cât şi pe cele ale Comisiei Europene.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În acelaşi timp, noul ministru al Muncii îşi propune definitivarea Legii salarizării unitare, existând deja variante în lucru în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor.

"Mă voi ocupa să avem, în curând, ultimele reglaje şi în ceea ce priveşte întreaga lege, per ansamblul său. Vom supune spre analiză şi aprobare cele mai bune variante. Urmărim, aşadar, o legislaţie în armonie cu interesele românilor, dar şi sustenabilă în raport cu bugetul României", a precizat Bucura-Oprescu.

Pe de altă parte, ea a anunţat că, în calitate de ministru, "dar şi ca om care a construit în domeniul privat" îşi propune un dialog mai mult decât deschis cu sistemul antreprenorial, "un dialog franc, cu toate cărţile pe masă, care să se întemeieze permanent pe bună credinţă, reciprocitate şi eficienţă".

"Solidaritatea socială trebuie să fie manifestată în raport cu toţi jucătorii publici, trebuie să se regăsească atât în relaţia cu cei care muncesc, cât şi cu cei care plătesc", a scris ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

Aceasta a adăugat că îşi doreşte schimbarea paradigmei şi în ceea ce priveşte formarea profesională şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă "să meargă mai mult înspre cetăţean, să fie mai activă, nu să mai aştepte în birouri", pentru ca forţa de muncă românească să nu mai plece din ţară, pentru ca tinerii să rămână şi să trăiască aici. De asemenea, în egală măsură, formarea profesională asigurată prin resorturile Agenţiei să fie corelată cu nevoile reale din piaţa muncii, cu tipul de specializări pe care companiile româneşti le caută, de care au nevoie şi pe care le aşteaptă.

"În cazul nostru, la Ministerul Muncii timpul chiar înseamnă bani! Cu cât finalizăm mai repede, într-un efort comun, reformele asumate de Guvern, cu atât România va putea beneficia la timp de tranşele din PNRR, cu atât românii vor avea mai mulţi bani în buzunar, cu atât companiile private vor avea resurse viabile pentru dezvoltare", a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.