Premierul Nicolae Ciucă este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal îşi alege azi noul preşedinte
Agerpres

Premierul României, Nicolae Ciucă, este noul președinte al Partidului Național Liberal. Șeful Guvernului îl înlocuiește la conducerea liberalilor pe Florin Cîțu, cel care a demisionat din funcție săptămâna trecută.

UPDATE: Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL.

Potrivit surselor ȘtirileProTV.ro, din 1.120 de voturi exprimate, premierul a primit 1.060. 

Nicolae Ciucă a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al PNL.

UPDATE: Candidatul la funcţia de preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a propus un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

Citește și
Nicolae Ciuca, Gheorghe Flutur
Liberalii se pregătesc să-l pună pe Ciucă în locul lui Cîțu: ”Gata cu festivalul democrației în PNL”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nicolae Ciucă i-a mulţumit lui Florin Cîţu, preşedintele Senatului, ”pentru tot ce a făcut bine pentru PNL”.

Dragi liberali, încep prin a le mulţimi antevorbitorilor mei pentru că au susţinut această moţiune şi îl salut pe preşedintele Senatului Florin Cîţu şi să îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL. Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă convinge că moţiunea merită să fie votată”, a afirmat Ciucă.

UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că sunt ”vremuri complicate”.

Nu o să fiu la fel de zâmbăreţ ca de obicei (...) pentru că sunt extrem de îngrijorat”, a afirmat Rareş Bogdan, salutând prezenţa în sală a mai multor lideri, inclusiv a lui Flori Cîţu.

În toată această situaţie complicată, PNL are o misiune istorică. A avut atunci când a venit cea mai groaznică pandemie pentru noi, mulţumesc Marcel Vela şi mulţumesc colegilor din Guvernul de atunci, Nelu Tătar şi ceilalţi. De asemenea, am avut o situaţie extrem de complicată când a ajuns criza energetică şi am făcut faţă, cu soluţii. Am avut o situaţie complicată când timp de 8 luni de zile am dus o bătălie liberalo-liberală mai dură decţt bătăliile pe care le-am dus cu PSD cu USR sau cu PRM de-a lungul timpului. Şi ne-a slăbit şi ne-a durut şi încă sunt răni din cauza acestui lucru. Acum trebuie să facem faţă unei noi provocări, o provocare de securitate globală, o situaţie nouă pentru ţara noastră”, a mai declarat Rareş Bogdan.

UPDATE: Lucian Bode explică de ce Nicolae Ciucă este ”omul potrivit, la momentul potrivit”.

”Vom fi victorioşi, dacă vom reuşi să facem performanţă la guvernare şi dacă vom câştiga în coerenţă şi încredere în viaţa de partid”, a mai afirmat Bode.

Acesta a precizat că PNL are nevoie de stabilitate.

Trebuie să generăm stabilitate, credibilitate şi siguranţă, atât în acţiunea politică internă, cât şi în actul de guvernare centrală şi locală. Avem un candidat credibil şi echilibrat la preşedinţia PNL, pe domnul prim ministru Nicolae Ciucă, care garantează eficienţa guvernării într-o mare coaliţie, în contextul actual marcat de multe crize globale. Avem responsabilitatea bunei guvernări. Trebuie să ne asigurăm că există o sinergie pe termen lung în ceea ce priveşte viziunea privind viitorul PNL, respectiv viziunea privind viitorul României. Cele două viziuni au la bază valorile specifice PNL care definesc un partid european: libertatea ca un drept fundamental, apărarea democraţiei şi pluralismului. PNL a gestionat toate crizele majore ale României de-a lungul istoriei sale”, a adăugat Bode.

Potrivit acestuia, Nicolae Ciucă este ”omul care reuneşte şi reuşeşte să ţină lucrurile sub control şi să asigure stabilitatea de care românii au nevoie”.

UPDATE: Congresul a fost deschis de preşedintele interimar, Gheorghe Flutur, care a anunţat că sunt prezenţi în sală peste o mie de delegaţi, din cei 1.300 aprobaţi.

Flutur a precizat că toate procedurile interne au fost respectate și a mulţumit colegilor pentru o săptămână intensă.

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la cea mai înaltă funcție din cadrul PNL.

Acesta şi-a depus candidatura la şefia partidului miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Cu o zi înainte, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

"Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (...) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România", a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată "Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică".

În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

"Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului", se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

Printre obiectivele lui Nicolae Ciucă se numără întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.

La rândul său, Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.

În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode - secretar general interimar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Premierul Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru președinția Partidului Național Liberal
Premierul Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru președinția Partidului Național Liberal

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, miercuri, că și-a depus candidatura pentru președinția Partidului Național Liberal.

Liberalii se pregătesc să-l pună pe Ciucă în locul lui Cîțu: ”Gata cu festivalul democrației în PNL”
Liberalii se pregătesc să-l pună pe Ciucă în locul lui Cîțu: ”Gata cu festivalul democrației în PNL”

După ce l-au îndepărtat pe Florin Cîțu de la șefia PNL, liberalii au pregătit, duminică, terenul pentru înscăunarea lui Nicolae Ciucă.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.