Prima decizie în PSD după ”epoca Dragnea”. Paul Stănescu va fi președinte executiv

×
Codul embed a fost copiat

PSD caută soluții după cele 2 lovituri grele pe care le-a primit în ultimele 2 zile: rezultatele dezastruoase de la alegerile europarlamentare și încarcerarea președintelui PSD Liviu Dragnea.

Astfel, marți de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, a avut loc o ședință a Biroului Permanent al PSD.

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu a spus că ar trebui să se organizeze alegeri anticipate. 

Marea bătălie în această perioadă în PSD se dă pe funcțiile de conducere. Din informațiile pe care le avem în acest moment, premierul Viorica Dăncilă, care este și președinte interimar al partidului, ar dori să-i debarce de la conducerea PSD pe toți cei care au fost apropiați de Liviu Dragnea, dar ar urma să fie făcute și o serie de schimbări la nivelul Guvernului.

Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat a decis ca funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii să fie preluată de Paul Stănescu.

Citește și
Liviu Dragnea
Mesajul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor: ”Bine ai venit acasă, Liviu!”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, conducerea social-democraţilor a decis ca BPN să se întrunească în fiecare zi de luni a săptămânii, iar Comitetul Executiv să se reunească în fiecare lună, şedinţele urmând să se desfăşoare în teritoriu.

Cronologia evenimentelor - marți, 28 mai:

ora 17.00 Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă face declarații de presă:

- Am discutat despre modul în care vom funcționa, astfel în cadrul BPN am hotărât ca funcția de președinte executiv să fie ocupată de Paul Stănescu, iar comitetul executiv național să îl întrunim în fiecare lună, iar ședințele să fie în teritoriu.

- Să avem o echipă sudată, iar toate hotărârile importante să le luăm în cadrul partidului. De asemenea, la ședințe să participe și miniștrii. 

- Am discutat cu membrii PSD, fie că vorbim de Camera Deputaților, fie că vorbim de Senat, toți au dat un mesaj de unitate, să revenim la ceea ce am promis în 2016, astfel încât să trecem peste această perioadă dificilă, să ne apropiem de cetățeni și să găsim soluțiile din punct de vedere social și economic.

- Am ascultat punctul de vedere al fiecăruia și consider că acesta trebuie să fie modul în care să procedăm, să ascultăm fiecare membru, pentru a avea o concluzie care să fie pliată pe ce își doresc cetățenii.

- Da, mulți consideră și eu consider că au fost multe discuții legate de justiție. Au fost multe realizări ale Guvernului, dar întotdeauna discuțiile au fost despre justiție. De aceea consider că trebuie să vorbim mai mult despre program de guvernare și să nu ținem în atenție un singur subiect.

- Eu cred că trebuie să ne asumăm toți această vină, pentru că aveam posibilitatea să spunem, și nu am făcut-o. Am spus că o să facem o analiză, astfel încât să nu mai repeteăm această greșeală.

- Nu este ușor. Un rezultat la europarlamentare care nu poate mulțumi PSD și președintele arestat.

- Nu aș vrea să lipiți această etichetă doar PSD. Dacă vă uitați și la alte pertide sunt destui oameni cu probleme penale. Acest lucru nu îl vedeți doar la PSD. Eu pot să afirm cu certitudine cred acest lucru că aceste probleme trebuie să le deconteze fiecare partid și persoana care are o problemă cu justiția. Am văzut anumite etichete care s-au pus. Nu am nicio problemă, nu am avut niciodată. 

- Șitți că există și o directivă europeană, există prezumția de nevinovăție și de acest aspect trebuie să beneficieze fiecare cetățean. 

- O să las justiția să își spună cuvântul. Justiția trebuie să vadă dacă anumite lucrurile sunt reale sau nu. (despre incidentele din 10 august, n.red.)

- Tot ce pot să spun este că PSD a luat act de ceea ce s-a votat la referendum.

- Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului. Este prematur, am discutat probleme organizatorice și probleme legate de susținerea Guvernului.

- Am spus, repet, aceste decizii le luăm în forul statutar, nu vreau ca decizia să o ia președintele partidului. 

- Săptămâna viitoare expiră interimatul pentru cele 3 ministere, deci săptămâna aceasta trebuie să trimitem la Cotroceni propunerile. Dincolo de aceste 3 propuneri trebuie să venim cu o nominalizare și pentru postul de vicepremier.

- Nu am vorbit cu Victor Ponta, nu am vorbit cu Pro România. Suntem deschiși dialogului dar nu am avut nicio discuție. Dacă se va decide o alianță se va decide în forurile statutare.

- Am avut o discuție cu Liviu Dragnea în seara dinaintea decizie justiției și mi-am spus să nu îmi dau demisia pentru că în spatele meu sunt mii de oameni care așteaptă să se pună în aplicare programele guvernamentale. Aceasta a fost ultima discuție.

- Nu am discutat cu liderii europeni, luni o să plec la Bruxelles și voi discuta.

- Trebuie să vedem cum ne poziționăm în perioada următoare, cum trecem de această perioadă grea.

- Nu sunt mulțumită de votul din diaspora. Știam că este o organizare bună. Conform solicitărilor ambasadorilor sau consulilor s-au trimis buletine de vot și s-au stabilit secții de votare. De aceea am cerut ministerului de Externe o analiză, iar cei care au greșit trebuie să plece acasă.

- Buletinele de vot au fost în funcție de solicitările ambasadorilor sau consulilor. Deci acolo s-a greșit.

- Dacă se va depune o moțiune și aceasta trece, Guvernul va pleca acasă, dar nu din cauza alegerilor europarlamentare. Avem nevoie de stabilitate în această perioadă. Deținem președinția rotativă, toate privirile sunt asupra noastră. 

ora 15.50 Firea se gândește să revină în funcțiile din PSD

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că analizează posibilitatea de a reveni în funcţia de preşedinte al Organizaţiei PSD Bucureşti şi în cea de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

Firea a declarat la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD că mai mulţi colegi i-au cerut să renunţe la demisiile pe care le-a semnat în luna noiembrie a anului trecut.

"Mai mulţi colegi mi-au spus că, dată fiind situaţia actuală, ar trebui să analizez şi să renunţ la ceea ce am anunţat la unul din CEx-urile de anul trecut şi anume atunci când, ca un gest de onoare, mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti şi din poziţia de vicepreşedinte la nivel naţional, funcţia de la Ilfov doar aceea fiindu-mi luată cu forţa la propunerea preşedintelui de la acel moment al partidului. Deocamdată, am spus că mă gândesc, analizez dacă revin asupra acelor demisii", a afirmat Firea.

Primarul Bucureştiului spune că, pentru a reveni asupra demisiilor, este nevoie şi de acordul colegilor săi din Comitetul Executiv Naţional al PSD. De altfel, Gabriela Firea a anunţat că va fi prezentă la şedinţa CExN programată marţi după-amiaza.

În ceea ce priveşte conducerea PSD, Gabriela Firea a subliniat că "este dreptul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă să preia preşedinţia interimară" a partidului, manifestându-şi totodată susţinerea pentru ca Paul Stănescu să preia funcţia de preşedinte executiv.

Ea i-a invitat pe unii dintre foştii colegi să revină în PSD, referindu-se în special la Marian Neacşu, Ion Mocioalcă şi Adrian Ţuţuianu. Totodată, Firea a militat pentru o alianţă între PSD şi Pro România.

"Dacă nu se va decide ca aceşti colegi să se întoarcă pur şi simplu în PSD, atunci să se stabilească o alianţă între PSD şi Pro România. Bineînţeles, aceasta este o dorinţă a mea, nediscutată cu ceilalţi colegi din partid. Este normal ca să existe nişte întâlniri în perioada următoare şi să se stabilească o strategie. Nu vreau să o iau eu înaintea deciziilor lor", a mai spus ea

ora 14.25 Șef interimar la Camera Deputaților

Biroul permanent al Camerei a stabilit marţi numirea lui Carmen Mihălcescu în funcţia de preşedinte interimar al acestui for legislativ.

"În şedinţa Bp a fost stabilit un preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru gestionarea problemelor curente până la alegerea unui preşedinte definitiv, potrivit regulamentului, în persoana doamnei Carmen Mihălcescu", a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.

ora 13.00 Gabriela Firea: Conducerea PSD ar trebui preluată de Viorica Dăncilă

”Trebuie făcută o analiză foarte serioasă la ce s-a întâmplat în acest partid. Sunt colegi care m-au sunat și mi-au spus că aș fi cea mai îndreptățită persoană să preiau președinția partidului. Am spus că eu sunt un om de echipă, am și precizat în noaptea alegerilor. Statutar este normal ca doamna prim ministru Viorica Dăncilă să preia ca președinte executiv interimatul de președinte. Îl susțin cu toată tăria pentru poziția de președinte executiv interimar pe domnul Paul Stănescu, care alături de mine și alți foarte puțini colegi am avut cu toții de pătimit pentru că am semnat acea scrisoare și am avut curajul și verticalitatea să ne menținem punctul de vedere.

Și știți bine că a fost și dat afară și schimbat din poziția de vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale. Cred că nu trebuie să plătim polițe, cred că trebuie să se facă dreptate și nu este normal să se perpetueze același mod de a conduce partidul, și anume în grupulețe foarte restrânse.” - a declarat Gabriela Firea.

ora 12.00 Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan: "PSD-ul lui Liviu Dragnea" a pierdut alegerile

"Nu am pierdut eu alegerile la Focşani şi nici în judeţul Vrancea, le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegerile în România, în acest moment, au fost pierdute cât se poate de clar pe acţiunile lui Liviu Dragnea. Eu am avut poziţii divergente permanente cu această chestiune", a spus Oprişan, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Întrebat dacă vrea să candideze la alegerile prezidenţiale, Oprişan a spus că este prematur să discute despre acest subiect.

"Politicienii au o carieră şi eu am un parcurs. Eu zic că, în principiu, în raniţa fiecărui soldat poate să stea bastonul de mareşal", a menţionat el.

Marian Oprişan a exclus varianta alegerilor anticipate şi a spus că PSD nu va ieşi de la guvernare.

"Au fost alegeri europarlamentare în România şi populaţia ţării a decis aşa cum ştiţi. (...) Situaţia e împărţită, asta e viaţa în democraţie, dar mandatul primit de PSD în decembrie 2016 pentru guvernare ţine patru ani, indiferent de alegerile europarlamentare sau prezidenţiale. Când vor fi alegeri parlamentare în 2020 atunci o să avem altă situaţie. (...) Alegeri anticipate este exclus, pentru că pe mecanismul constituţional românesc este aproape imposibilă declanşarea unei asemenea acţiuni", a arătat el.

ora 11.45 Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă: PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea

"Este evident că s-a greşit şi s-a greşit grav. (...) Dacă discutăm despre faptul că s-a greşit grav, asta înseamnă că greşelile trebuie îndreptate. (...) Am spus (...) că PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea, pentru că nu poţi guverna cu 23%, asta am spus-o ieri", a declarat Negoiţă, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului.

Despre eventuale alegeri anticipate, vicepreşedintele PSD a spus: "Haideţi să fim realişti. În România, pe conjunctura legislativă existentă, nu vor exista alegeri anticipate niciodată, asta este părerea mea".

Întrebat dacă în şedinţa conducerii PSD va cere demisia Guvernului Dăncilă, Negoiţă a răspuns: "Am făcut-o ieri".

El a confirmat că a participat, luni seară, la un hotel din Bucureşti, la o întâlnire a mai multor lideri PSD, între care şi Marian Oprişan.

ora 11.40 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Nu asta reprezintă PSD

Potrivit ei, majorarea salariilor a fost un act meritat, nicidecum parte a unei campanii electorale.

"A fost o declaraţie hazardată. Nu asta reprezintă PSD, în niciun caz. Majorarea salariilor medicilor a fost un act meritat de tagma medicală, de redare a demnităţii, şi nicidecum parte a unei campanii electorale. Aş vrea să separăm foarte clar aceste lucruri. Am încercat în cursul mandatului meu şi voi face în continuare acest lucru să nu ţinem cont de politică în sănătate, să nu politizăm sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică Asemenea afirmaţii sunt hazardate, nu sunt de acord în niciun caz cu aşa ceva. Aceşti oameni nu au primit pomană, ci au primit salariile pe care le merită. Nu asta caracterizează ceea ce facem noi, în niciun caz", a spus Pintea.

Ministrul a subliniat că nu este de acord cu acea declaraţie.

"Adevărul este că eu am văzut în presă. Cu siguranţă aş fi taxat declaraţia, pentru că nu este reală, în niciun caz nu pot fi de acord cu aşa ceva", a arătat ministrul Sorina Pintea.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a comentat, luni, condamnarea lui Liviu Dragnea, afirmând că "este o execuţie a anilor '50".

ora 11.35 Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, despre funcția de președinte executiv al PSD

Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă va prelua funcţia de preşedinte executiv, aşa cum se speculează, preşedintele PSD Olt a răspuns: "Nu ştiu, mă gândesc".

"Dacă aveţi răbdare, după ce terminăm BPN, vă promit că vom sta de vorbă liniştiţi şi le dezbatem şi le discutăm. Nu vă pot spune nimic", a afirmat Stănescu, întrebat dacă i s-a propus să fie preşedinte executiv al partidului.

ora 11.30 Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu: Alegeri anticipate

"Sub imperiul emoţiei sunt foarte mulţi oameni care fac declaraţii. Ceea ce cred eu este că noi, astăzi, trebuie să analizăm câteva ipoteze comportamentale ale PSD în perioada care urmează. Una dintre ipoteze este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorităţii pe care o are sau presupunem că mai există în acest moment. O altă ipoteză este că PSD trebuie să renunţe la guvernare, oferind această posibilitatea acelora care se erijează în câştigători, deşi a obţine 27% din voturi sau 23 sau 19 nu e chiar o ipostază de câştigător clar al alegerilor, care să stabilească guvernanţii, să stabilească majoritatea.

Eu sunt adeptul celei de-a treia soluţii, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea Opoziţiei, există o opoziţie netă şi făţişă a preşedintelui Iohannis faţă de guvernarea PSD, există şi un vot popular care, sigur, e greu să decelăm cu exactitate cât a fost dat pentru europarlamentare, cât a fost dat împotriva guvernării, cât a fost dat împotriva persoanei Dragnea. Şi atunci, pentru a lămuri lucrurile, eu cred că ar trebui să mergem către alegerile anticipate", a declarat Dumitru Buzatu înainte de şedinţa BPN al PSD, întrebat dacă social-democraţii ar trebuie să plece de la guvernare.

El a adăugat că aceste alegeri ar trebui organizate "în cel mai rapid mod posibil, pentru a nu da posibilitatea acelora care, sigur, contestând vehement guvernarea PSD nu doresc cu adevărat să-şi asume sarcina de guvernanţi".

"Este o ipoteză de lucru, o voi propune în CEx-ul de astăzi, ea trebuie supusă discuţiei şi vom vedea care este comportamentul majorităţii celor care fac parte din structura decizională", a spus Buzatu.

ora 11.00 Premierul Viorica Dăncilă a precizat la sosirea la Parlament pentru şedinţele PSD, că va face declaraţii la final pentru că nu este adepta ca preşedintele partidului să ia singur deciziile şi a respins soluţia alegerilor anticipate.

ora 10.50 Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu, considerat ”mâna dreaptă” a lui Liviu Dragnea, face declarații:

Codrin Ștefănescu: ”Iată că n-am făcut scut, că lucrurile s-au închis, instanța și-a spus cuvântul, noi putem comenta, liderul nostru este acum la pușcărie, deci ceea ce și-au dorit unii și alții.!”

Reporter: Mai este liderul dumneavoastră? Că Viorica Dăncilă pare să fie liderul dumneavoastră acum.

Codrin Ștefănescu: ”Viorica Dăncilă, conform statutului, trebuie să preia automat interimatul acestei funcții și suntem toți de acord în sensul ăsta. Ca să închid, n-aș vrea să încep o bătălie în interiorul PSD, eu am făcut apel la calm de ieri începând. Sper din tot sufletul să fim uniți, că dacă suntem uniți vom găsi soluții.”

Reporter: De ce vrea Viorica Dăncilă să vă schimbe din funcție?

Codrin Ștefănescu:Vom vedea, nu știu. Astea sunt de fapt zvonuri. Vom vedea după acest birou permanent, după CEX-ul de diseară, sper ca toți împreună să găsim soluții să păstrăm guvernarea și pentru a păstra majoritatea pe care o avem în Parlament. De altfel majoritatea noastră este foarte consolidată, relația noastră cu Călin Popescu Tăriceanu și cu ALDE este la fel, de camaraderie, de prietenie, și mergem în continuare pe acest drum.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tensiuni în PSD. Primarul Bacăului cere demisia lui Dăncilă:
Tensiuni în PSD. Primarul Bacăului cere demisia lui Dăncilă: "Trebuie să fim în opoziţie"

Tensiuni în PSD. Primarul oraşului Bacău, Cosmin Necula, se alătură celor care îi cer demisia premierului Viorica Dăncilă şi a Guvernului.

Mesajul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor: ”Bine ai venit acasă, Liviu!”
Mesajul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor: ”Bine ai venit acasă, Liviu!”

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor face referire, într-un comunicat de presă intitulat "Bine ai venit acasă, Liviu", la condiţiile pe care liderul PSD le poate găsi în penitenciar.

Scandal în PSD după alegeri. 4 candidați ar putea fi scoși de pe lista pentru Bruxelles
Scandal în PSD după alegeri. 4 candidați ar putea fi scoși de pe lista pentru Bruxelles

Este răzmeriță în PSD după scorul dezastruos obținut de partid la alegerile europarlamentare de pe 26 mai 2019.

Liderii PSD pregătesc atacul la Dragnea și la ”gaşca de ticăloşi de care s-a înconjurat”
Liderii PSD pregătesc atacul la Dragnea și la ”gaşca de ticăloşi de care s-a înconjurat”

"A fost o furtună a urii", așa a explicat Liviu Dragnea duminică seară înfrângerea usturătoare a PSD în alegerile din 26 mai.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.