Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe buget. Modificările aduse proiectului inițial

parlament
Agerpres

Parlamentul s-a reunit luni pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban - bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificarea OUG 114/2018.

UPDATE: Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra modificării OUG 114/2018.

"Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020", a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

Prin adoptarea OUG 114 statul ar fi obținut încasări suplimentare de circa 100 de milioane de euro doar de la suprataxa pe bănci, anul acesta, conform estimărilor oficiale din Raportul asupra stabilității financiare al BNR publicat în vara acestui an.

UPDATE: Guvernul nu mai modifică metoda de calcul a sporului pentru condiții grele de muncă.

Citește și
Guvern Orban
Lovitura pregătită de Orban după dublarea alocațiilor. Decizie luată în ședința de Guvern
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Inițial, Guvernul a dorit tăierea acestuia, prin calcularea sporului la un nivel de 25% din salariul minim brut pe țară, față de 15% din salariul total efectiv. Asta ar fi însemnat un spor fix  575,5 lei, în condițiile în care, în unele cazuri, el poate ajunge și la peste 3.000 de lei.

De asemenea, premierul Orban a anunțat că în ceea ce privește interdicția cumulului de pensii cu salarii vor fi exceptați angajații din mediul preuniversitar dar și asistenții persoanelor cu dizabilități. De asemenea, vor fi exceptați și angajații din Sănătate și Cultură, de la Academia Română, din companiile de stat și de la Școala Superioară de Aviație Civilă. Ei poti fi menținuți pe posturi "prin decizia ordonatorului principal de credite, numai în cazul în care postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției", se precizează în proiectul legii de buget asumat de Guvern în Parlament.

UPDATE: Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020.

"Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor", a spus Orban.

El a arătat că a aprobat la această lege un amendament care prevede creşterea comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române de 1% la 1,1%.

Știrea inițială:

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit în ședințe comune successive, care au început la ora 16:00.

Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până luni dimineaţa, la ora 10:00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.

Tot, luni, parlamentarii se vor reuni în a patra şedinţă comună pentru a discuta proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului.

Executivul a adoptat, miercuri, proiectele de lege pentru care urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern în legătură cu angajarea răspunderii Executivului pe proiectul de buget pe 2020, potrivit unor surse politice.

PSD va decide, luni, în Comitetul Executiv Naţional, dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe buget, precum şi dacă va depune o moţiune de cenzură. Totodată, PSD ia în considerare şi sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe modificările la Ordonanţa de urgenţă 114/2018, urmând să fie atacată pe fond, nu pe formă, au mai precizat sursele citate.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce s-a enervat premierul la începutul ședinței de Guvern. Mesaj aspru pentru miniștri
De ce s-a enervat premierul la începutul ședinței de Guvern. Mesaj aspru pentru miniștri

Premierul Ludovic Orban s-a arătat supărat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, din cauza miniștrilor săi.

Lovitura pregătită de Orban după dublarea alocațiilor. Decizie luată în ședința de Guvern
Lovitura pregătită de Orban după dublarea alocațiilor. Decizie luată în ședința de Guvern

Guvernul ar putea decide, vineri, să conteste la CCR Legea alocațiilor, pe motivul că nu s-a respectat principiul bicameralismului atunci când s-a adoptat dublarea alocațiilor pentru copii.

Guvernul a decis să își angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea bugetului
Guvernul a decis să își angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea bugetului

Guvernul a adoptat bugetul pe anul viitor, pentru care a decis să-și angajeze răspunderea, cu două zile înainte de Crăciun. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.