USR a depus 60 de amendamente la proiectul bugetului de stat. Ce amendamente au fost acceptate

Ludovic Orban, Dan Barna
Agerpres

USR a anunţat luni că a depus peste 60 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2020.

UPDATE: Președintele USR, Dan Barna, a anunțat "victoriile" obținute în urma discuțiilor cu premierul Ludovic Orban, înainte asumării, în Parlament, a legii bugetului de stat. 

"Suntem în măsură să comunicăm câteva victorii importante pentru USR. Spun victorii, pentru că sunt rezultatul unui demers pe termen lung pe care l-am avut în Parlamentul României şi vorbesc aici de acceptarea amendamentului privind transparentizarea. De acum înainte, toate modificările acelea obscure care apăreau brusc în buget şi nu ştia nimeni de unde şi de ce au apărut vor trebui să fie comunicate şi să fie disponibile în spaţiu public, să fie făcute publice de către cei care le iniţiază. Este o reuşită foarte mare", a afirmat Barna, conform Agerpres.

"O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu un an, cel puţin un an la momentul de faţă, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie şi ar fi devenit un drept câştigat şi nu se putea face nimic. Am obţinut acordul premierului şi acordul PNL pentru prorogarea acestui termen", a adăugat preşedintele USR.

USR a solicitat, de asemenea, tăierea fondurilor pentru "academiile fantomă ale diverşilor politruci şi sinecurişti", cu referire la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Barna susţine că acestea vor putea funcţiona în continuare, însă fără finanţare de la buget.

Citește și
Ludovic Orban
Orban, după ce Firea a cerut bani de la Fondul de Rezervă: ”Mi se pare o lipsă de bun-simţ”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totodată, USR a cerut şi obţinut majorarea cu 80% bugetului alocat pentru infrastructura de drumuri şi poduri, de la 203 milioane la 363 milioane de lei.

Știrea inițială:

Astfel, Uniunea a cerut ”tăierea fondurilor pentru academiile de politruci şi sinecurişti” şi a propus suplimentarea fondurilor pentru investiţii în infrastructură şi pentru educaţie.

USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de ştiinţă, suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea. Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru academiile de politruci şi sinecurişti. Sumele acordate Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România nu se justifică, în opinia USR. Reputaţia sistemului de învăţământ şi cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falşi doctori sau falşi profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri şi nu contribuie în niciun fel la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi cercetare de stat”, se arată într-un comunicat al USR.

Cele mai multe amendamente depuse de USR vizează suplimentarea fondurilor pentru investiţii în infrastructură.

Printre acestea se numără:

- Suplimentarea cu 160.000 mii lei a fondurilor pentru întreţinerea infrastructurii rutiere
- Plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timişoara-DN 69
- Fonduri pentru realizarea podului de peste râul Arieş, judeţul Cluj
- Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Iaşi
- Suplimentarea fondurilor pentru autostrada Bucureşti-Braşov
- Fonduri pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura Bucureşti
- Fonduri pentru varianta de ocolire a Sighişoarei

De asemenea, USR a depus multe amendamente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul de educaţie, de la reabilitarea şcolilor la angajarea de profesori logopezi şi consilieri pentru elevi:

- Fonduri pentru expertizarea seismică a clădirilor în care se află şcoli
- Fonduri pentru dotarea a 400 de şcoli de stat cu grupuri sanitare
- Extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii
- Dublarea sumei alocate pentru a asigura 1 psiholog/ consilier şcolar la 400 de elevi, în loc de 800
- Dublarea sumei alocate pentru lucrări de renovări la cele peste 2.000 de şcoli în stare precară, fără laboratoare de ştiinţe şi săli de sport
- Finanţarea a 200 de posturi pentru profesori consilieri pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei
- Fonduri pentru 100 de posturi de profesori logopezi
- Majorarea bugetului pentru fondul de dezvoltare instituţională (FDI)

Unul dintre amendamentele importante depuse de USR introduce în legea bugetului pentru anul viitor obligaţia Ministerului Finanţelor Publice de a publica pe site toate comunicările din partea ordonatorilor principali de credite, precum virările, redistribuirile şi modificările de credite.

Amendamentul USR aduce un plus de transparenţă în modul de gestionare a bugetului statului în condiţiile în care pe parcursul anului apar multe modificări la proiectul adoptat de Parlament.

Un alt amendament important al USR vizează fonduri pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a interconecta sistemele informatice ale instituţiilor de stat. România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce priveşte serviciile publice digitale. Realizarea acestui studiu de fezabilitate a fost prevăzută în Strategia Naţională Agenda Digitală România, dar nu a fost niciodată bugetată.

Liderul USR Dan Barna are programată luni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, cu care va discuta despre aceste amendamente.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Şedinţa de Guvern a fost reluată. Alocarea unei sume pentru unităţi administrativ-teritoriale, pe ordinea de zi
Şedinţa de Guvern a fost reluată. Alocarea unei sume pentru unităţi administrativ-teritoriale, pe ordinea de zi

Guvernul s-a reunit, luni, în şedinţă, pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari la proiectele de lege pe care a urmat asumarea răspunderii. Luni seară, ședința de Guvern a fost reluată.

Orban, după ce Firea a cerut bani de la Fondul de Rezervă: ”Mi se pare o lipsă de bun-simţ”
Orban, după ce Firea a cerut bani de la Fondul de Rezervă: ”Mi se pare o lipsă de bun-simţ”

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că cererea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, privind alocarea a 667 milioane de lei, i se pare lipsită de bun-simţ.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe buget. Modificările aduse proiectului inițial
Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe buget. Modificările aduse proiectului inițial

Parlamentul s-a reunit luni pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban - bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificarea OUG 114/2018.

Orban, despre bugetul la Sănătate: „Am văzut niște fake-uri îngrozitoare”
Orban, despre bugetul la Sănătate: „Am văzut niște fake-uri îngrozitoare”

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că bugetul Sănătăţii nu va scădea, ci, dimpotrivă, va creşte cu câteva miliarde, el afirmând că a văzut multe ştiri false în acest sens.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.