Studiu: Un hot-dog scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute

hot dog

Un hot dog este ieftin și ușor de mâncat, dar ați mai mânca dacă ați ști că vă poate scurta speranța de viață?

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan și citat de Metro arată că acest produs alimentar reduce durata de viață sănătoasă cu 36 de minute, în timp ce alte alimente pot „adăuga” timp în viața noastră.

Cercetătorii au studiat 5.800 de alimente consumate în mod obișnuit, și au descoperit, de asemenea, că aripile de pui îți vor scădea 3,3 minute din viață, în timp ce - poate surprinzător - un sandwich cu unt de arahide și gem ar putea crește durata de viață cu peste o jumătate de oră.

Alunele sărate adaugă 26 de minute, iar cu somonul la cuptor câștigați 13,5 minute.

Surprinzător, pe liste alimentelor ”bune” se află cartofii prăjiți, care, potrivit Metro, adaugă 1,5 minute.

Citește și
alimente
La ce ne ajută noile etichete NutriScore, apărute pe unele alimente în România
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

 

Studiul publicat de revista Nature Food a analizat în mod specific „speranța de viață sănătoasă” - adică durata de timp în care o persoană duce o viață ”de calitate” și este lipsită de boli.

Cu alte cuvinte, asta nu înseamnă că cine mănâncă un hot dog o să moară, însă îi poate afecta bunăstarea pe termen lung.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, ciclul de viață al alimentelor și modul în care acestea afectează mediul.

Ei au ajuns la concluzia că cine va schimba măcar 10% din aportul caloric trecând de la carne procesată la un amestec de fructe, leguminoase, nuci, fructe de mare selectate și legume ar putea câștiga 48 de minute de viață sănătoasă în plus pe zi și ar reduce amprenta de carbon a alimentelor cu o treime.

Folosind studiul Global Burden of Disease, specialiștii au evaluat valoarea nutrițională a fiecărui aliment pe baza a 15 factori de risc.

De asemenea, au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi apa utilizată în producția de alimente și dacă au fost utilizate metode dăunătoare sau poluante pentru fabricarea produselor.

Apoi au acordat fiecărui aliment un rating de tip ”semafor”, constatând că alimentele „verzi” sunt cerealele, nucile, vegetalele, legumele și fructele. Pe lista roșie sunt carnea procesată, carnea de vită, carnea de porc și cea de miel.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Cercetătorii români au creat grâul cu mult zinc. Deja avem mere cu efect antioxidant sporit și iaurt care ne ajută să dormim
Cercetătorii români au creat grâul cu mult zinc. Deja avem mere cu efect antioxidant sporit și iaurt care ne ajută să dormim

Cercetătorii români lucrează la un proiect care ar putea revoluționa industria alimentară. Aceștia vor să dezvolte, un soi de grâu, cu un conținut ridicat de zinc, care aduce un important aport, în dieta persoanelor cu deficiențe alimentare.

La ce ne ajută noile etichete NutriScore, apărute pe unele alimente în România
La ce ne ajută noile etichete NutriScore, apărute pe unele alimente în România

În încercarea de a-i încuraja pe oameni să se hrănească sănătos, marile rețele comerciale și producătorii de alimente au creat noi etichete, pentru a avertiza asupra produselor cu conținut mare de zahăr și grăsimi.

CSID. Mihaela Buzărnescu după accidentare: ”A fost o perioadă grea. Am petrecut mult timp cu familia”
CSID. Mihaela Buzărnescu după accidentare: ”A fost o perioadă grea. Am petrecut mult timp cu familia”

Mihaela Buzărnescu face parte din generația formbidabilă de jucătoare de tenis de top, de la noi. Toată lumea a văzut la ea un spirit de luptă teribil și o voință supraomenească.

Cum se menține în formă Monica Bîrlădeanu. Dieta cu calorii numărate, fitness, bicicleta cu infraroșii și dușurile reci
Cum se menține în formă Monica Bîrlădeanu. Dieta cu calorii numărate, fitness, bicicleta cu infraroșii și dușurile reci

Din atelierul în care croiește, alături de designerul serialului "Vlad", costume superbe, Monica Bîrlădeanu ne-a spus totul despre activitatea fizică pe care a descoperit-o recent. Pedalează în infraroșu și sub vacuum.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.