Acte necesare pentru comisia de expertiză medicală. Tot ce trebuie să știi să îți faci dosarul pentru pensie de boală

Pensie de boala
Shutterstock

Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă se pot pensiona pe caz de boală. Pentru asta trebuie să ajungă în fața unei comisii de expertiză medicală.  

Până acolo, trebuie să îți faci dosarul cu acte necesare pentru comisia de expertiză medicală. După ce treci de comisie, vei fi pensionat pe caz de boală, chiar dacă nu ai vârsta standard de pensionare.

Rămânând fără capacitate de muncă sau având o capacitate redusă, persoanele care suferă de anumite acțiuni din cauza cărora nu își mai pot desfășura activitatea profesională pot beneficia de o pensie pe caz de boală.

Evaluarea capacității de muncă se face de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă, din cadrul casei teritoriale de pensii (medic expert al asigurărilor sociale).

Acte necesare pentru dosar pensie de boală

Ca să te pensionezi pe caz de boală, în condițiile legii, indiferent de vechimea în muncă, pe toată durata invalidității. Conform articolului 68 din Legea 263/2010, pensia de invaliditate se acordă celor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei), care și-au pierdut total sau jumătate din capacitatea de muncă și care au realizat stagiu de cotizare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pentru a face dosarul, ai nevoie de următoarele:

·     Cerere tip pentru înscrierea la pensie (o găsești AICI – cerere acordare pensie invaliditate)

·     Carnetul de muncă în original și copie

·     Carnetul de muncă pentru membrii CAP original și copie

·     Alte acte privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu

·     Actele de stare civilă original și copie

·     Buletin de identitate, certificat de naștere – original și copie

·     Livretul militar original și copie

·     Diplomă de absolvire a învățământului universitar în original și copie

·     Adeverință din care să rezulte perioada studiilor și faptul că au fost urmate la zi

·     Dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în instituții de învățământ din străinătate

·     Adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă în original

·     Adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale sau alte condiții în original

·     Procură specială pentru mandat în original și copie (dacă altă persoană decât solicitantul depune dosarul)

·     Adeverință care să ateste perioadele de activitate realizat după 1 ianuarie 2011 în original

·     Decizia medicală asupra capacității de muncă în originală

·     Adeverință din care să rezulte data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și copie după ultimul certificat de concediu medical (sau adeverință privind încetarea calității de asigurat în original)

·     Copia formularului pentru înregistrarea accidentului de muncă sau fișa de declarare a cazului de boală profesională, dacă este cazul

Ce sunt cabinetele de expertiză medicală a capacității de muncă

Persoanele care vor să se pensioneze pe caz de boală trebuie să se prezinte la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă.

Aceste cabinete de expertiză sunt aflate în subordinea administrativă a caselor teritoriale de pensii și sediile sunt, de obicei, aflate în centre medicale, ambulatorii de specialitate sau spitale.

Activitatea acestor cabinete este coordonată de un medic-șef, expert al asigurărilor sociale. În București, medicul-șef expert al asigurărilor sociale se numește de către directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului București.

Persoanele se adresează cabinetelor de expertiză medicală a capacității de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința.

Medicul șef va efectua expertiza capacității de muncă și va aviza cazurile noi pentru persoanele care nu au calitatea de asigurat la data solicitării pensiei de invaliditate.

De precizat este că medicul-șef colaborează cu medici specialiști sau medici primari din unitățile sanitare ale sistemului de sănătate public sau privat.

Examinările solicitate de medicii experți ai acestor cabinete se fac obligatoriu de către un medic special sau primar, iar rezultatele se consemnează într-un document medical.

Pe scurt, cabinetele de expertiză medicală a capacității de muncă se ocupă să evalueze clinic o condiție de sănătate (boală, afecțiune), pentru a identifica afectări sau deficiențe și pentru a cuantifica impactul asupra capacității de muncă.

Evaluarea vizează funcțiile fizice, mentale și intelectuale și stabilește în ce măsura acestea permit persoanei să facă activități profesionale sau legate de muncă.

În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, conform rezultatului comisiei, invaliditatea poate fi:

De gradul I – pierdere totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire

De gradul II – pierdere totală a capacității de muncă, dar păstrarea capacității de autoîngrijire

De gradul III – pierdere a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională cu jumătate de normă

Revizuirea medicală

Persoanele care beneficiază deja de o pensie de invaliditate, trebuie să fie revizuite din punct de vedere medical periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între 1 și 3 ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Termenel sunt stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Dar revizuirea poate fi cerută de pensionari, dacă starea de sănătate s-a îmbunătățit sau s-a agravat.

Nu trebuie să revină pentru revizuire persoanele cu invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă sau au împlinit vârstele standard de pensionare ori au o vârstă mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare.

După examinarea medicală și analiza documentației medicale, medicul expert al asigurărilor sociale va completa concluziile medicale de revizuire și va emite o nouă decizie medicală asupra capacității de muncă. Se poate menține același grad de invaliditate, poate să se realizeze reîncadrarea în alt grad sau redobândirea capacității de muncă.

Pentru a îți întocmi dosarul de expertiză medicală ai nevoie de următoarele acte:

·     Dosar cu șină

·     Cerere pentru expertizarea medicală a capacității de muncă, pe care o găsești AICI

·     Actul de identitate

·     Documente medicale din care să rezulte afecțiunile prezentate și rezultatele investigațiile care să susțină diagnosticul clinic și funcțional (forma clinică și stadiul evolutiv al bolii)

·     Adeverința de la angajator cu numărul de zile de concediu medicale din ultimele 12/24 de luni, cu menționarea datei ultimei zile de concediu medical

·     Documentul din care să rezulte cauza invalidității (dacă e boală profesională, accident de muncă, documente medicale eliberate de medici de specialitate - diagnostic de la medic, certificat de la comisia de expertiză medico-militară dacă e boală căpătată în timpul serviciului militar)

·     Documente care să ateste data la care s-a petrecut invaliditatea

Ce înseamnă expertiza medicală

Expertiza medicală în cazul pensiei de boală se referă la evaluarea medicală a unei persoane care solicită pensie de boală din motive de sănătate.

Acest proces este realizat de către un expert al asigurărilor sociale. Scopul expertizei medicale în cazul pensiei de boală este de a determina dacă starea de sănătate a solicitantului îi afectează capacitatea de muncă într-un mod semnificativ și permanent.

Expertul examinează dosarul medical al solicitantului, inclusiv rapoartele medicale, rezultatele investigațiilor și orice alte informații relevante pentru evaluarea stării de sănătate.

Pe baza acestei evaluări, expertul scrie un raport în care sunt detaliate constatările sale cu privire la afecțiunile medicale ale solicitantului și la impactul acestora asupra capacității de muncă. 

Expertiza medicală în cazul pensiei de boală are ca scop asigurarea unui proces obiectiv și corect în evaluarea solicitărilor de pensie de boală, pentru a se asigura că aceasta este acordată numai persoanelor care îndeplinesc criteriile legale și care prezintă o afecțiune medicală care le limitează semnificativ capacitatea de muncă.

Vechime minimă pentru pensie de boală

Vechimea minimă pentru pensia pe caz de boală este stabilită în funcție de vârsta solicitantului și în funcție de stagiul de cotizare.

În funcție de vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale:

·     Până la 20 de ani – 1 an stagiu de cotizare

·     De la 20 la 23 de ani – 2 ani stagiu de cotizare

·     Dela 23 la 25 de ani – 3 ani stagiu de cotizare

·     De la 25 la 29 de ani – 6 ani stagiu de cotizare

·     De la 29 la 33 de ani – 9 ani stagiu de cotizare

·     De la 33 la 37 de ani – 11 ani stagiu de cotizare

·     De la 37 la 41 de ani – 14 ani stagiu de cotizare

·     De la 41 la 45 de ani – 17 ani stagiu de cotizare

·     De la 45 la 49 de ani – 20 de ani stagiu de cotizare

·     De la 49 la 53 de ani – 23 de ani stagiu de cotizare

·     De la 53 la 57 de ani – 25 de ani stagiu de cotizare

·     De la 57 la 60 de ani – 26 de ani stagiu de cotizare

·     Peste 60 de ani – 27 de ani stagiu de cotizare

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru femei și bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 9 luni pentru femei și va crește treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

De precizat este că la stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potențial, determinat ca o diferență între stagiul complet de cotizare și stagiul realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”

Și la munte a fost o veritabilă zi de vacanță. S-a văzut asta mai ales în centrul Brașovului, plin de turiști care au umplut terasele din Piața Sfatului. Cei care au vrut să evite aglomerația au ales să se plimbe pe aleile răcoroase din parcuri sau păduri

Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile
Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile

Doar 15% dintre tinerii din România verifică informaţiile pe care le găsesc pe internet, potrivit Eurostat. Și mai bine de de 40% recunosc că au distribuit, cel puțin o dată, o ştire falsă pe rețelele de socializare.

Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală
Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Asta își dorește Ministerul Sănătății, care a venit și cu propuneri. Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din cea a copilului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.