Conducerea Poliției Române: ”Am cerut devansarea funeraliilor lui Emi Pian”. Întâlnirea cu interlopii, lângă o biserică

×
Codul embed a fost copiat

După aproape trei săptămâni de speculații, tratate cu tăcere de Poliția Română, oficialii au admis: șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu ca să devanseze înmormântarea liderului Emi Pian.

UPDATE 17.00 "Altfel, există riscul să avem incidente violente, pentru că ar fi participat mii de oameni", spun responsabilii, care punctează că misiunea a fost legală și normală.

”Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu, la sediul IGPR.

Au trecut aproape tei săptămâni de la acea întâlnire, între șeful Poliției Române și fratele liderului clanului Duduianu, care a fost ucis de către un rival, dar între timp, acum câteva zile, au apărut și imagini de la acea întrunire în ceas de noapte.

Așa că oficialii au fost cumva obligați să iasă public și să explice ce s-a întâmplat acolo.

Citește și
Emi Pian
Poliţia Română explică măsurile luate la înmormântarea lui "Emi Pian": "E simplu să stai pe margine"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În plus, și miercuri seară șeful statului a spus că a venit momentul ca oficialii MAI să dea niște explicații publice, după ce și el le-a cerut și le-a primit de la ministrul Afacerilor Interne.

Știm până acum că a fost vorba de o întâlnire după miezul nopții, o întâlnire făcută în preajma unei biserici din cartierul Rahova.

La acea întâlnire care ar fi durat câteva minute, potrivit unor surse oficiale, șeful Poliției i-ar fi cerut fratelui lui Emi Pian să mute înmormântarea de la miezul zilei, așa cum fusese programată inițial, dimineața, la ora 8.

Un sindicat spune că este o pată rușinoasă pe obrazul poliției

 

Și spun ei că au ales această oră târzie pentru a nu le da timp să se răzgândească și să vină multă lume la aceste funeralii, pentru că existau informații că urmau să participe peste 3.000 de persoane și era riscul să apară incidente violente.

Pe de altă parte, există și voci care spun că nu a existat acest mesaj ferm, că șeful Poliției ar fi negociat cu interlopul, l-ar fi rugat să mute această înmormântare, fapt care nu ar fi permis, în opinia societății civile.

Mai există și voci din partea polițiștilor, din partea unui sindicat, care spun că este impardonabil, este o gafă din partea oficialilor să țină sub tăcere acest eveniment timp de 3 săptămâni și că este o pată rușinoasă pe obrazul poliției.

- - - - - 

Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a confirmat joi, într-o conferință de presă, întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulți membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării interlope, Emi Pian.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a explicat în cadrul conferinței contextul în care a avut loc întâlnirea dintre şefi ai Poliţiei şi interlopi, înaintea înmormântării lui Emi Pian.

Acesta a precizat că Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, că nu a negociat aplicarea legii şi că în cazul acestui conflict dintre clanuri instanţa a respins efectuarea a 33 de percheziţii.

Şeful IGPR, chestorul Liviu Vasilescu, cel care a aparut în imaginile de la întâlnirea cu reprezentanţii clanului Duduianu difuzate în spaţiul public, a precizat că a fost o operaţiune legală. Niciunul dintre cei doi nu a rămas pentru a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

Sinteza declarațiilor susținute de oficialii MAI

 

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu a transmis următoarele:

- Evenimentul din București a fost permanent monitorizat pentru a preveni incidente grave. Era pusă în pericol sănătatea persoanelor, existau date că la procesiunea din 9 august erau așteptate 9.000 de persoane.

- De asemenea, exista riscul răspândirii infecției noului coronavirus, dar și riscul săvârșirii unor acte de violență.
În acea săptămână au fost organizate mai mute acțiuni la nivel național. Nu fugim de responsabilitate.

- Din păcate, sâmbătă, 8 august nu am putut continua în același mod activitățile, instanța respingând propunerile pentru 33 de percheziții. În acest context, am cerut devansarea funereliilor și am cerut sprijin Bisericii. Modul în care ne-am îndeplinit acțiunea a fost unul asumat.

În continuare, Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a adăugat:

- A fost o acțiune oficială a Poliției Române. Nu am avut alte victime și nici scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău României. Am făcut un demers absolut legal, ca să rezolvăm lucrurile, exact în momentul cu eficiență maximă, pentru a proteja populația.

- Primele arme pe care le folosim sunt prevenirea, nu direct pistolul. Nu am negociat și nu voi negocia siguranța cetățeanului.

Întâlnirea dintre poliție și membrii clanului Duduianu

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă a discutat cu ministrul de Interne Marcel Vela după apariţia imaginilor de la întâlnirea unor şefi din Poliţie cu interlopi din clanul Duduianu, că a cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să fie publicate aceste lucruri. Şeful statului a adăugat că a primit aceste explicaţii şi va cere reprezentanţilor MAI să spună public ce s-a întâmplat acolo.

„Da, am cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicaţiile, dar nu cred că e rolul meu să comentez ce s-a întâmplat acolo. Le voi solicita celor de la MAI să vă explice public despre ce a fost vorba”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat miercuri la Cotroceni dacă i-a cerut explicații lui Marcel Vela privitor la acele imagini şi dacă există la nivel naţional un fenomen de cârdăşie între interlopi şi poliţişti.

În urmă cu două zile, Adevărul a difuzat imagini din care ar rezulta că şefi din Poliţie s-au întâlnit cu membri ai clanului Duduianu înaintea ceremoniei de înmormântare a lui Emi Pian.

Cine a fost Emi Pian

 

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, cunoscut sub numele de ”Emi Pian”, a fost ucis în urmă cu aproximativ o lună, în București, după un conflict care pare să fie o reglare sângeroasă de conturi între interlopi.

Acesta era liderul unei dintre cele mai periculoase astfel de grupări din București: clanul Duduianu.

El a ajuns liderul acestei grupări după ce Ion Duduianu, care era fostul șeful al clanului, a murit la sfârșitul anului 2018, cu puţin timp înainte de a ieşi din închisoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacţia lui Iohannis la imaginile în care şefi din poliţie se întâlnesc cu interlopi din clanul Duduianu
Reacţia lui Iohannis la imaginile în care şefi din poliţie se întâlnesc cu interlopi din clanul Duduianu

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este nevoie de explicații, în urma apariției unor imagini în care șefi ai Poliției Române se întâlnesc cu interlopi din clanul Duduianu.

Poliţia Română explică măsurile luate la înmormântarea lui
Poliţia Română explică măsurile luate la înmormântarea lui "Emi Pian": "E simplu să stai pe margine"

Poliţia Română explică, într-un comunicat dat publicității luni, măsurile luate după moartea interlopului Florin Mototolea, cunoscut drept Emi Pian, în urma criticilor apărute în spațiul public.

Mesajul Poliției Capitalei, după moartea interlopului Emi Pian: ”Nu tolerăm”
Mesajul Poliției Capitalei, după moartea interlopului Emi Pian: ”Nu tolerăm”

Comisarul-șef Robert Berechet, șeful Poliției Capitalei, a organizat marți un briefing de presă pentru a transmite bucureștenilor că nu au de ce să se teamă după violențele în urma cărora a murit liderul unei grupări interlope.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.