Instagram anunţă câteva măsuri de protecţie a adolescenţilor înaintea unei audieri explozive în Congresul american

×
Codul embed a fost copiat

Şeful Instagram, Adam Mosseri, a oferit marţi câteva garanţii în privinţa protecţiei adolescenţilor, în contextul în care miercuri este audiat pe acest subiect în Congres.

Fostul antreprenor care conduce Instagram de trei ani nu a anunţat nicio modificare majoră, ci o serie de schimbări marginale "pentru ca tinerii să se simtă şi mai protejaţi pe Instagram".

Aplicaţia nu le va permite astfel utilizatorilor să menţioneze în postările lor adolescenţi care nu sunt abonaţi la profilul lor. Reţeaua de socializare făcea deja ca toate conturile minorilor să fie automat private atunci când aceştia se înscriau.

De asemenea, Instagram va propune, în martie 2022, instrumente pentru a le permite părinţilor să vadă cât timp petrec copiii lor pe aplicaţie şi să instaureze limite. Părinţii vor avea în curând acces la un centru de informare cu tutoriale şi sfaturi ale experţilor.

O altă noutate este că reţeaua de socializare lansează, pe toate marile pieţe anglofone, opţiunea 'Ia o pauză', care le va sugera utilizatorilor să se oprească un moment din urmărirea conţinutului de pe aplicaţie.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

"Studii preliminare arată că, atunci când adolescenţii activează această atenţionare, peste 90% dintre ei o păstrează activă ulterior", precizează Adam Mosseri într-un comunicat al companiei.

El a mai anunţat apariţia, din ianuarie, a unei noi opţiuni în cadrul aplicaţiei care le va permite adolescenţilor să vadă toate activitatea lor de pe Instagram, de la postări la comentarii, inclusiv like-uri, şi eventual să elimine o parte dintre ele, pentru a li se permite "să-şi gestioneze mai uşor amprenta digitală".

Aceste modificări nu l-au convins pe senatorul democrat Richard Blumenthal.

"E un pas prea mic. Departe de ce este nevoie pentru a-i proteja pe copii şi pe consumatori", a declarat el marţi pentru AFP.

Aceste anunţuri "par făcute mai mult pentru a distrage atenţia de la audierea de mâine (miercuri - n.r.), decât pentru a ajunge la progrese reale pentru securitatea minorilor", a adăugat alesul, care a mai audiat-o în Congres pe Antigone Davis, responsabilă cu siguranţa la Facebook.

La sfârşitul lunii septembrie, grupul californian a oprit demersul de a lansa o versiune a Instagram pentru copiii sub 13 ani, dar nu a renunţat de tot la idee.

"Salut în continuare o colaborare productivă cu aleşii în vederea îndeplinirii obiectivului nostru comun, şi anume acela de a crea o lume online de care vor beneficia generaţiile viitoare, protejându-le în acelaşi timp", a spus Adam Mosseri.

"Este un anunţ gol de conţinut, făcut pentru a crea diversiune", a reacţionat la rândul său senatoarea republicană Marsha Blackburn, lidera republicană a Comisiei pentru protecţia consumatorilor din Senat, care îl va audia miercuri pe şeful Instagram.

Stephen Balkam, preşedintele Family Online Safety Institute, o asociaţie de apărare a familiilor care folosesc internetul, a salutat anunţul Instagram, spunând că este un semn "încurajator".

"Este cea mai recentă măsură dintr-o serie de îmbunătăţiri pe care le face Instagram de trei ani", a spus el.

"Instagram este mai sigură decât era, mai puţin toxică pentru adolescenţi. Însă nu va fi niciodată perfectă, niciodată complet sigură. Însă asta este valabil pentru toate reţelele de socializare", a adăugat Stephen Balkam.

Imaginea Instagram şi a companiei-mamă, Facebook, redenumită Meta Platforms, a fost puternic afectată în urma unor dezvăluiri ale avertizorului de integritate Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook care a făcut publice în această toamnă documente interne.

Acestea arătau că şefii companiei era conştienţi de unele riscuri pentru minori, în special pentru sănătatea mentală a unor fete care se confruntă, imagine după imagine, cu mitul corpului feminin ideal.

La mijlocul lunii septembrie, ca răspuns la acest scandal, Instagram a anunţat că analizează un sistem care i-ar încuraja pe utilizatori să nu se oprească asupra anumitor postări.

"Vom avea în curând mai multe informaţii pe care le vom împărtăşi în legătură cu acest lucru, dar şi cu schimbările în privinţa recomandărilor pentru adolescenţi", a spus marţi Adam Mosseri.

El a reiterat şi că vede, "în fiecare zi", "impactul pozitiv pe care Instagram îl are asupra tinerilor peste tot în lume".

În numeroasele sale audieri în faţa parlamentarilor din mai multe ţări, printre care două în aceeaşi comisie din Senat care îl va audia şi pe Adam Mosseri, Frances Haugen a cerut Facebook şi Instagram să facă publice rezultatele cercetărilor lor privind efectele acestor platforme asupra utilizatorilor.

Acelaşi lucru l-au cerut 12 universitari din întreaga lume într-o scrisoare deschisă către Mark Zuckerberg, publicată luni şi semnată de peste alţi 200 de universitari.

"Vă cerem să solicitaţi o examinare independentă şi transparentă a tuturor cercetărilor dvs. din trecut, din prezent şi din viitor privind sănătatea mentală a copiilor şi adolescenţilor", au scris semnatarii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”

O fermă din Vaslui își plătește zilierii și cu 100 de euro pe zi, la culesul cireșelor, singura condiție fiind să strângă cât mai multe fructe. Oamenii sunt încântați și le spun celor din afară să se întoarcă în România, pentru că aici sunt respectați.

 

Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță
Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță

Cea mai dramatică prăbușire a drepturilor muncitorilor se înregistrează în Europa, unde situația e atât de gravă, încât se consideră că însăși ”democrația se află în pericol”. Suprinzătoarea rază de speranță vine din România.

 

„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită
„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită

„Ziua Părinţilor de Îngeri", care comemorează copiii decedaţi la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, va fi marcată pe 15 octombrie.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.