Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge în România. Delegații eparhiilor vor avea măști

Lumina Sfanta Ierusalim
Pro TV

Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie, şi va fi distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor.

Aceștia vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de doi metri.

"Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009 privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare", a informat Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Agerpres.

Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei

 

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Citește și
RTI Ierusalim
Fiecare își apără credința cu sânge, la propriu. Ce este "sindromul Ierusalim"
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Minunea din Biserica Sf. Mormânt, locul sfânt al creștinilor. Mărturia unui preot
Minunea din Biserica Sf. Mormânt, locul sfânt al creștinilor. Mărturia unui preot

IERUSALIM, ÎN AȘTEPTAREA PĂCII - III. Pentru un turist sau pelerin, Ierusalimul, cu tradițiile, culturile și conflictele lui, poate fi deopotrivă fascinant și tulburător.

Fiecare își apără credința cu sânge, la propriu. Ce este
Fiecare își apără credința cu sânge, la propriu. Ce este "sindromul Ierusalim"

IERUSALIM, ÎN AȘTEPTAREA PĂCII - II. În fiecare zi, străzile Ieruslimului sunt pline de mii de pelerini. Fiecare ajunge acolo cu speranță, căutări lautrice și dorința de a păși într-un loc sfânt.

Ierusalim, orașul păcii, e locul în care a curs cel mai mult sânge în numele lui Dumnezeu
Ierusalim, orașul păcii, e locul în care a curs cel mai mult sânge în numele lui Dumnezeu

IERUSALIM, ÎN AȘTEPTAREA PĂCII - I. Este Duminica Floriilor. Este ziua în care Iisus Hristos întră pe un asin în Ierusalim, acolo unde avea să pătimească, să fie răstignit, să moară și să invieze o săptămână mai târziu.

Cum se va desfășura slujba de Înviere.
Cum se va desfășura slujba de Înviere. "Este exclus să aducem lumină de la Ierusalim”

Anul acesta nu vom putea participa la slujba de Înviere. Este o veste mai puțin plăcută pentru credincioși, însă e singura modalitate de a sta departe de orice posibil contact cu noul coronavirus.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.