Prin ghiseul.ro românii din străinătate își pot plăti taxele și impozitele pe veniturile și proprietățile din România

Prin ghiseul.ro românii din străinătate își pot plăti taxele și impozitele pe veniturile și proprietățile din România
Inquam Photos / Octav Ganea

Ghiseul.ro oferă cea mai simplă soluție pentru românii aflați în străinătate, care trebuie să-și achite impozitele și taxele în România.

Toate facilitățile oferite pe platforma Ghișeul.ro – pe siteul de internet găzduit de Autoritatea pentru Digitalizarea României ori aplicația dedicată de mobil, pentru iOS și Android - pot fi accesate simplu și comod de românii din diaspora, ori cei aflați temporar în străinătate. Contribuabilii români scapă astfel de cheltuielile însemnate pe care le presupune o deplasare în țară, ori de transferul banilor către rude care să facă plățile fizic la ghișeele autorităților din România, care presupun mult timp pierdut și stres.

Așadar, indiferent de localizarea geografică a plătitorului, toate facilitățile ghișeul.ro pot fi accesate doar cu câteva clickuri.

Impozitele locale, taxele pentru pașaport, obținerea cazierului judiciar ori datoriile către ANAF, toate pot fi achitate simplu în câteva minute. Se pot plăti și amenzi contravenţionale cu deducerile aferente plăţii, în 15 zile calendaristice.

Mai exact, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public. Pe ghișeul.ro, serviciile de plată sunt organizate pe secțiuni, în funcție de categoria instituției către care se face plata: impozite locale (pentru primării), ANAF, cazier judiciar/rutier, utilități, amenzi, alte taxe către diferite alte instituții care sunt înrolate în sistem, dar și asigurarea obligatorie a locuințelor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Este foarte important de precizat că nu toate instituțiile de stat din România, guvernamentale sau locale, sunt înrolate în sistemul ghișeul.ro, dar numărul lor este într-o continuă creștere.

Astfel, oricare dintre românii din străinătate care vor să-și plătească obligațiile fiscale pe ghișeul. ro au nevoie de un dispozitiv cu acces la internet, calculator, telefon sau tabletă și un card bancar, precum Visa, atașat unui cont bancar. Cei care nu au un cont de utilizator pe ghișeul.ro, o pot face tot online, folosind o adresă de mail și codul numeric personal.

Revenind la cardul bancar, pe site-ul ghișeul.ro se arată foarte clar la secțiunea „Întrebări și răspunsuri” că sistemul nu acceptă decât plăți prin băncile românești, nu și cele din străinătate. Utilizatorii Revolut, de exemplu, nu sunt exceptați de la această regulă.

Cardul Visa pe care îl dețineți trebuie să fie înrolat 3D Secure și să fie emis de una dintre următoarele bănci:

-Banca Raiffeisen

-BRD – Groupe Société Générale

-AlphaBank

-CEC Bank

-Banca Transilvania

-ING Bank

-Garanti Bank

-BCR

-Exim Banca Românească

-OTP Bank

-First Bank

-UniCredit Bank

-Libra Internet Bank

-Vista Bank.

Avantajele plății prin ghiseul.ro, din România sau străinătate

Facilitatea plății și plata în siguranță, rapidă, sunt principalele avantaje ale folosirii acestui sistem, iar plățile pot fi făcute în siguranță.

La finalul plății, veți regăsi chitanța în format pdf în contul dumneavoastră din sistem, dar și pe adresa de mail folosită la obținerea contului. Desigur, chitanțele pot fi printate pentru a fi păstrate pe hârtie, și conform legilor în vigoare, sunt valabile și fără ștampila instituției, la fel ca un extras bancar tipărit, spre exemplu.

Ca la orice plată făcută pe internet, nu depindeți de programul cu publicul al instituțiilor unde doriți să faceți plata. Ghișeul.ro este disponibil 7 zile din 7 și 24 ore din 24, cu excepția perioadelor de mentenanță sau intervenție tehnică asupra sistemului, care se vor anunța pe site. Însă, există un program în cazul în care solicitați asistență tehnică de la persoanele responsabile cu funcționarea sistemului. Serviciul Suport Ghişeul.ro vă stă la dispoziție de luni pană joi între orele 09.00 - 16.30, iar vineri între orele 09.00 – 14.00.

Siguranța plăților prin ghiseul.ro

Ghişeul.ro pune la dispoziţia utilizatorilor săi cele mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea în mediul online cu cardul bancar. Plățile se fac printr-un procesator, care virează automat sumele plătite în conturile instituției destinatare, bancare ori la trezoreria statului.

Procesatorul de plăţi electronice a luat toate măsurile pentru a asigura securitatea tranzacţiilor cu card prin internet. Datele de card pe care le completaţi şi trimiteţi prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict între dvs. şi procesator; nici Autoritatea pentru Digitalizarea României, nici instituţiile beneficiare nu solicită şi nu stochează aceste informaţii. La fel, nici procesatorul nu reține datele de pe card, cu excepția situației în care utilizatorul optează, printr-o bifă, ca acestea să fie reținute pentru o altă plată ulterioară.

Autorizarea plăţilor se face prin procesatori externi, iar sistemul 3D Secure impune o etapă suplimentară, prin confirmarea tranzacției de pe telefon, prin aplicația băncii unde aveți cont.

Ghişeul.ro nu preia, nu prelucrează si nu stochează în nici un fel date referitoare la cardurile bancare. Aceste date sunt introduse de utilizator direct şi exclusiv în sistemele procesatorilor prin interfeţele acestora, în termenii şi condiţiile proprii ale acestora.

Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de operator Ghişeul.ro, nu solicită informaţii privind plăţile şi cardurile utilizatorilor, precum nici date de acces în sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de către operatorul sistemului Ghişeul.ro.

Articol susținut de Visa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum să îți verifici situația fiscală și să îți descarci documentele fiscale prin ghiseul.ro
Cum să îți verifici situația fiscală și să îți descarci documentele fiscale prin ghiseul.ro

Ghișeul.ro, cea mai recomandată aplicație pentru plata taxelor și impozitelor din România, poate fi folosită și pentru verificarea situației fiscale și pentru descărcarea documentelor fiscale.

Securitatea online. Ghiseul.ro oferă garanția celor mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea cu cardul
Securitatea online. Ghiseul.ro oferă garanția celor mai înalte standarde de securitate privind tranzacţionarea cu cardul

Plata taxelor și impozitelor prin ghișeul.ro nu este numai cea mai îndemână soluție, ci este considerată și printre cele mai sigure. Sistemul are implementate cela mai înalte standarde de securitate cibernetică.

Digitalizarea României. Comparație cu alte state europene
Digitalizarea României. Comparație cu alte state europene

România are mult de recuperat la capitolul digitalizare, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, arată datele celui mai recent raport al Comisiei Europene, lansat la sfârșitul anului 2023.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.