A început sezonul scrumbiei. De ce are carnea mai gustoasă în această perioadă

×
Codul embed a fost copiat

Și acum un pont pentru cei care iubesc carnea ușoară. A început migrația scrumbiei albastre din largul mării către Dunăre, unde se va reproduce.

În călătoria sa, se apropie de țărm, așa că pescarii stau la pândă. În cherhanale, scrumbia sfârâie deja pe plite.

Pescarii aruncă plasele în mare înainte de răsărit și le scot după 24 de ore. E perioada în care scrumbia albastră migrează din larg, ajunge în Dunăre pe la Sulina sau Sfântul Gheorghe, iar în luna aprilie își va depune icrele la Porțile de Fier.

Atunci, pescuitul este strict interzis.

Adrian Bâlbă, director complex Delfinariu Constanța: "Se formează cardurile, grupurile se orientează deja, se îndreaptă spre ape mai puțin sărate, se oprește în anumite zone, unde apa este mai liniștită și se apucă să se reproducă după care se întoarce."

Citește și
balea lac
Zăpadă de peste 2,5 m la Bâlea Lac. Risc de avalanșe în masivul Făgăraș
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În călătoria ei, scrumbia își schimbă gustul cărnii, spun specialiștii.

Simion Nicolaev, director institutul Grigore Antipa Constanța: "În componenenta biochimică a scrumbiei se produc modificări importante, astfel încât undeva când începe să migreze pe Dunăre carnea devine cea mai gustoasă. Este și motivul pentru care se focalizează activitatea de pescuit pe această migrație."

Așa că până în martie cherhanalele de la mare încing plitele, aruncă pe ele sare grunjoasă pe care sfârâie apoi scrumbia. O porție cu mămăligă și mujdei costă în jur de 35 de lei.

Cristina Dan, administrator restaurant: ”Acum scrumbia este mai slabă, mai gustoasă, nouă celor de la mare ne place mai mult cea de mare, dar sunt și mulți care o preferă pe cea de Dunăre, care este mult mai grasă și mai mare."

În piețe, un kilogram de scrumbie de la noi costă între 28 și 35 de lei, însă cea de import poate ajunge și până la 45 de lei.

Vânzător: "În ultimele zile este căutată și noi ne-am străduit să o avem la vânzare, prețul este 29.90"

Potrivit Agenției Naționale de Pescuit, cota de scrumbie depășește 600 de tone anual.

Din păcate, anul trecut am prins doar jumătate din cantitatea permisă. Sunt puțini pescari autorizați, iar echipamentele lor sunt rudimentare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Sibiul va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene
Sibiul va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene

Municipiul Sibiu, singurul oraş turistic românesc care deţine trei stele Michelin, va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene 2020, o competiţie în care a fost deja preselectat, au decis joi, în unanimitate consilierii locali.

Zăpadă de peste 2,5 m la Bâlea Lac. Risc de avalanșe în masivul Făgăraș
Zăpadă de peste 2,5 m la Bâlea Lac. Risc de avalanșe în masivul Făgăraș

Meteorologii au avertizat joi că este risc mare de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în masivul Făgăraş, unde se află şi zona turistică Bâlea Lac, unde zăpada are peste doi metri jumătate, potrivit unei informări remise joi Agerpres.

Atracția turistică bizară dintr-un oraș din Cehia:
Atracția turistică bizară dintr-un oraș din Cehia: "Ne-a plăcut ideea"

Oraşul Liberec din Cehia se mândreşte cu cel mai mare zid de gheață citadin. E un izvor natural care se prelinge pe un perete de stâncă și îngheață bocnă, măcar câteva zile în fiecare iarnă.

Trei turiști s-au abătut de la traseu, în Munții Apuseni. Apoi, au sunat panicați la 112
Trei turiști s-au abătut de la traseu, în Munții Apuseni. Apoi, au sunat panicați la 112

Misiune de salvare cu final fericit în Munţii Apuseni! Trei tineri din Bihor s-au rătăcit duminică seara în zona pârtiei Vârtop, din Arieşeni, după ce s-au abătut de la traseu aproximativ trei kilometri şi au ajuns într-o vale.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.