Castele de vizitat în România. Cele mai frumoase palate pe care le poți vedea în țară

Castelul Bran
Shutterstock

Conace boierești, cetăți medievale, biserici fortificate sau castele care par desprinse din poveștile cu prințese, țara noastră are multe de oferit călătorului pasionat de istorie și arhitectură.

Dincolo de frumusețile sale naturale, care atrag în fiecare an numeroși turiști, România stă foarte bine și la capitolul obiectivelor turistice istorice, care sunt la fel de impresionante.

Dacă și tu te numeri printre aceștia, vei găsi cu siguranță util scurtul ghid cu recomandări care urmează, unde prezentăm câteva dintre cele mai frumoase castele de vizitat în România.

Cele mai cunoscute castele din Transilvania

Transilvania se numără printre cele mai generoase zone din România în atracții turistice culturale și istorice. Aici se află unele dintre cele mai impresionante castele din țară:

Castelul Corvinilor (numit și Castelul Huniazilor) din Hunedoara este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Un important monument de arhitectură gotică, acest castel medieval a fost construit în 1440, la ordinul voievodului Iancu de Hunedoara. În prezent, castelul este muzeu, iar turiștii admiră cu plăcere turnurile de apărare, donjonul, Sala Cavalerilor, Sala Dietei și Bastionul Alb.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Obiective turistice hunedoara

Castelul Bran este, cu siguranță, cel mai cunoscut castel din România, datorită asocierii cu legenda vampirului Dracula. Deși nu este foarte impresionant ca dimensiune, amplasarea sa, în vârful unei stânci, este spectaculoasă. Situat chiar la granița dintre Transilvania și Muntenia, Bran a fost construit între anii 1377 și 1382. În anul 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, iar după 1948 clădirea a fost naționalizată și transformată în muzeu de istorie și artă feudală.

Castelul Bran

Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj, este cunoscut mai ales datorită festivalului organizat aici în fiecare an - Electric Castle. Complexul muzeal Banffy este un model deosebit de arhitectură renascentistă combinată cu elemente baroce, romantice și neoclasice. Construcția a început în anul 1437 și a fost finalizată abia în 1890, în decursul timpului fiind adăugate și extinse numeroase clădiri.

Judetul Cluj

Castele în Muntenia

Printre cele mai frumoase castele din Muntenia, pe care nu trebuie să le ratezi, se numără:

● Castelul Peleș - este principalul obiectiv turistic din Sinaia, construit între anii 1873-1914, ca reședință de vară a familiei regale, în stil neorenascentist. În prezent, castelul este muzeu, la fel și Pelișorul, aflat în apropiere, dar domeniul regal includea inițial și alte clădiri auxiliare, printre care Economat (devenit ulterior hotel), Furnica (hotel), grajdurile regale, Foișorul (cabană de vânătoare) și o centrală electrică. De altfel, Peleș a fost primul castel din lume în care a fost folosit curent electric obținut din surse locale.

Castelul peles

● Castelul Cantacuzino din Bușteni - este o mică bijuterie arhitecturală, devenită celebră după filmarea unor scene din seria „Wednesday”. Construcția a fost finalizată în anul 1911, fiind comandată de prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul, datorită averii impresionante de care dispunea. Complexul este construit în stil neoromânesc și include patru corpuri de clădire, dar și o grădină impresionantă, de peste 3 hectare, frumos amenajată cu fântâni arteziene și cu o peșteră.

Cantacuzino castel

● Castelul Iuliei Hașdeu din Câmpina - deși nu este un castel în adevăratul sens al cuvântului, având dimensiuni modeste, clădirea respectă structura arhitecturală a unui castel. Construcția a fost ridicată în 1896 de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit de tuberculoză la numai 18 ani. Și interiorul castelului Iulia Hașdeu este bine păstrat, iar turiștii care ajung aici pot să afle despre ședințele de spiritism pe care le organiza scriitorul, din dorința de a lua legătura cu fiica sa decedată. De altfel, Bogdan Petriceicu Hașdeu a susținut că spiritul fiicei sale i-ar fi spus cum să proiecteze acest castel, iar schița, realizată în timpul unei ședințe de spiritism, se regăsește pe o filă de manuscris.

Castelul Iulia hasdeu

Castele și palate de neratat în Moldova

Și Moldova este o regiune foarte bogată în obiective turistice istorice, de la fortificații medievale impresionante, precum cetatea Neamțului sau a Sucevei, până la castele pitorești, de basm. Dacă plănuiești o excursie în Moldova, nu trebuie să ratezi aceste atracții:

● Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, este o construcție în stil neogotic, ridicată între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Roman. În prezent, complexul muzeal aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind o parte din ansamblului Mănăstirii Miclăușeni, care mai cuprinde Biserica „Sf. Voievozi” (1787) și parcul amenajat în secolul al XIX-lea în curtea castelului.

Castelul Sturdza

● Palatul Cuza de la Ruginoasa este un alt castel impunător din județul Iași. Clădirea a fost construită în anul 1804 în stil neogotic, de marele vistiernic Săndulache Sturdza, din ordinul căruia a fost amenajat și un parc cu alei străjuite de statui, iar în spatele castelului a fost ridicată o biserică. Moșia a fost cumpărată în 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care l-a transformat în reședință de vară și l-a renovat. Grav avariat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost ulterior refăcut și în 1982 a devenit Muzeul Memorial „Al. I. Cuza”.

● Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit pe domeniul de vânătoare al lui Neculai N. Ghika, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Complexul a fost gândit ca reședință de vară și a fost conceput de un arhitect italian, în stil romantic. Distrus în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca multe alte castele din Moldova, a fost renovat și naționalizat de comuniști, dar din păcate nu a fost bine întreținut. În prezent se află în proprietate privată.

Castelul Ghika
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.