Locuri de vizitat în Austria. Obiective de neratat în Viena și celelalte orașe austriece

Austria
Shutterstock

Austria este o țară mică din Europa Centrală, faimoasă atât pentru peisajele sale - cu multe priveliști verzi și munți acoperiți de zăpadă, care sunt un paradis pentru schiori - cât și pentru cultura sa bogată: castele, biserici, muzee și multă muzică.  

Varietatea de atracții din țară este atât de mare încât oricine va găsi ceva care să îi impresioneze aici. Austria este o țară ideală pentru vacanțele în familie. Are locuri fascinante și unice: peșteri de gheață, castele, palate, piste de schi, lacuri frumoase, telecabine, ghețari, cascade și grădini zoologice. Există, de asemenea, o mulțime de oportunități pentru vacanțe active, inclusiv un parc de aventuri, rafting și altele.

Generalități despre turismul din Austria 

Austria este dintre cele mai importante destinații turistice la nivel mondial. Deși este mică când vine vorba de suprafață și populație, se numără printre cele mai vizitate 15 țări din lume.

De fapt, cu unele dintre cele mai bune pârtii de schi din Europa, iarna este aproape la fel de aglomerată ca vara în regiunile montane spectaculoase ale țării.

Vizitatorii sunt atrași atât de frumusețea pitorească a provinciilor acestei republici alpine, cât și de orașele splendide precum Viena, capitala istorică, și frumosul Salzburg, locul de naștere al lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Viena atrage o mare parte din turiști, atât vara, cât și iarna. În sezonul de iarnă, o serie de stațiuni de sporturi de iarnă din vestul Austriei depășesc Salzburgul în ceea ce privește numărul de nopți pe care turiștii le petrec aici, scrie worldtourismforum.

Turismul este important pentru economia Austriei, contribuind cu 7,3% (în 2019) la PIB-ul acesteia.

Oaspeții interni și străini au cheltuit aproximativ 38,1 miliarde de euro în 2019. Valoarea adăugată a turismului (directă și indirectă) reprezintă peste 29,1 miliarde de euro. Turismul contribuie în mod pozitiv la balanța de plăți austriacă.

austria

Motivele pentru dezvoltarea pozitivă a turismului austriac sunt diverse: Alpii maiestuoși, Dunărea, râurile și lacurile frumoase cu apă potabilă de calitate, orașele încântătoare, istoria imemorială a Austriei și bogăția sa culturală, poziția centrală în inima Europei, precum și arta sa culinară.

Ospitalitatea și calitatea serviciilor în cadrul micilor întreprinderi de familie cu legături regionale și tradiționale puternice se adaugă la o experiență turistică unică și autentică.

Cum ajungi în Austria din România 

Există mai multe modalități de a ajunge din România în Austria, fie că alegi să călătorești cu avionul, trenul, mașina sau autocarul.

Cea mai rapidă opțiune este să zbori din România către una dintre principalele orașe din Austria, cum ar fi Viena, Salzburg sau Innsbruck. Există numeroase zboruri regulate între aceste destinații, iar timpul de zbor este relativ scurt.

Poți călători cu trenul din România până în Austria prin intermediul unor rute internaționale. De exemplu, există trenuri directe care leagă Bucureștiul de de Viena. Călătoria durează în jur de 18 ore și 10 minute.

Dacă preferi să călătorești cu mașina, poți conduce din România în Austria. Rutele variază în funcție de destinație, dar cele mai uzuale puncte de trecere a frontierei sunt Borș - Nagylak și Nădlac - Hegyeshalom.

O altă opțiune este să călătorești cu autocarul din România în Austria. Există companii de transport care asigură curse regulate între diferite orașe din România și diverse orașe din Austria.

Aeroporturi din Austria 

Situat în capitala Austriei, Aeroportul Internațional Viena este unul dintre cele mai importante aeroporturi din regiune.

Aeroportul este situat la o distanță de 16 km de Austria și este considerat, de asemenea, cel mai mare aeroport din această țară europeană.

De asemenea, este considerat unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, deoarece mai multe companii aeriene au zboruri către acesta.

Aeroportul a fost construit în 1938 și a fost folosit inițial doar ca aeroport militar, acesta a servit chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ulterior, aeroportul a fost deschis pentru operațiuni comerciale și a fost extins în consecință pentru ușurința călătorilor.

Deservind orașul Salzburg, Aeroportul Salzburg a fost recunoscut ca fiind al doilea cel mai mare aeroport din Austria. Aeroportul și-a primit numele după faimosul compozitor austriac, Wolfgang Amadeus Mozart.

Aeroportul Salzburg a funcționat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, ulterior, și-a extins limitele pentru operațiuni comerciale. 

Aeroportul Graz deservește regiunea cu același nume și oferă atât zboruri internaționale, cât și interne.

Aeroportul este unul dintre cele mai vechi din Austria.

Situat la o distanță de 4 km de centrul orașului Innsbruck, Aeroportul Innsbruck este un alt aeroport important din Austria.

Aeroportul este înconjurat de lanțurile muntoase ale Alpilor, care este cel mai înalt lanț muntos din Europa.

Datorită acestei locații, Aeroportul Innsbruck atrage un număr mare de turiști din întreaga lume. Este important de reținut că aterizarea devine uneori dificilă, din cauza poziționării sale în apropierea lanțurilor muntoase. 

Aeroportul Linz este un mic aeroport internațional din Austria. Este numit alternativ și Aeroportul Dunărea Albastră.

Obiective turistice in Viena

austria

Aceste locuri faimoase ar trebui vizitate neapărat dacă ajungi în Viena. Dacă timpul îți permite, orașul are mult mai multe de arătat, așa că nu ezita să vizitezi cât apuci din el.

Hofburg

Mult mai popular ca Palatul Imperial, care a servit cândva ca sediu puternic al conducătorilor din dinastia Habsburgilor, Hofburgul servește astăzi ca sediu și reședință a președintelui Austriei. Palatul nu numai că are cafenele, restaurante de lux și parcuri luxuriante, dar găzduiește și faimoasa școală spaniolă de echitație.

Cea mai veche parte a palatului datează din secolul al XIII-lea, iar apoi s-a extins până în secolul al XX-lea.

Catedrala Sfântul Ștefan

Catedrala Sfântul Ștefan nu este doar un monument istoric, ci și un simbol care a adus multă recunoaștere întregii țări. Unul dintre cele mai îndrăgite repere ale Vienei, Catedrala Sfântul Ștefan păzește orașul de mai bine de 700 de ani. Poți urca cele aproximativ 343 de trepte care te duc în vârful turnului.

austria

Palatul și grădinile Schönbrunn

După ce a servit drept reședință de vară a împăraților Habsburgici, Palatul și grădinile Schönbrunn sunt într-adevăr printre cele mai importante monumente din Viena. Cuprinzând un număr impresionant de 1.441 de camere, palatul reflectă frumusețea și farmecul arhitecturii baroce în toată splendoarea sa. Considerat o emblemă arhitecturală și culturală, acest mare palat este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Viena.

Există câteva tururi diferite pe care le poți face în palat și toate sunt uimitoare.

Primăria din Viena

Cunoscută popular sub numele de Wiener Rathaus de către localnici, primăria din Viena a fost proiectată și construită de către eminentul arhitect Friedrich von Schmidt. Construită în perioada 1872-1883, se crede că au fost folosiți aproximativ patruzeci de mii de metri cubi de pietre naturale și treizeci de milioane de cărămizi pentru a construi această structură neogotică, care astăzi este unul dintre cele mai importante repere ale Vienei, scrie traveltriangle.

În prezent, în acest loc se află administrația municipală din Viena, iar în acest loc lucrează peste 2.000 de persoane. Unul dintre cele mai faimoase baluri, cunoscut sub numele de Balul Vieții, are loc aici în fiecare lună mai.

Alte baluri sunt organizate acolo în celelalte luni ale anului care încep din noiembrie și rămân până la Crăciun. Tot aici există și un patinoar.

Biserica Sfântul Petru

Biserica Sfântul Petru sau Peterskirche este cel mai vechi lăcaș de cult din Viena. În prezent, biserica este decorată în stil baroc, după ce a fost proiectată de Gabriel Montani în 1702. Finalizată de faimosul arhitect - Hildebrandt, Biserica Sfântul Petru este unul dintre cele mai bune locuri de văzut în Viena.

Karlskirche

Se crede că această biserică a fost construită ca urmare a jurământului făcut de împăratul Carol al VI-lea privind eradicarea ciumei negre. Proiectată și finalizată de celebrul duo tată-fiu Johann Bernhard Fischer von Erlach și fiul său Joseph, biserica este astăzi una dintre cele mai frumoase biserici baroce și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Viena.

Karlskirche este un amestec între stilurile renascentist, grecesc antic, roman, bizantin și baroc.

Coloanele au fost lucrate de sculptorul italian Lorenzo Mattielli. Cupola lăcașului este în stilul Bazilicii lui Petru.

Cele mai frumoase locuri din Austria

Salzburg

Unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi în Austria este Salzburg, un oraș fermecător înconjurat de pajiști verzi, clădiri istorice maiestuoase și Mozart. Locul de naștere al genialului compozitor și locul în care a fost filmat celebrul film Sunetul muzicii, Salzburg se află în fruntea listei celor mai bune locuri de vizitat în Austria.

Aldsten, cu uimitoarele sale clădiri baroce, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în timp ce impunătoarea cetate Hohensalzburg se mândrește cu faptul că este ultimul castel conservat din Europa. Marea extravaganță a culturii, muzicii și artelor, Salzburger Festspiele din timpul verii este o experiență de neuitat.

austria

Innsbruck

Orașul alpin idilic, înconjurat de munți înalți, are o mulțime de frumuseți de care să te bucuri. Poți să te relaxezi cu o plimbare prin centrul vechi și să vizitezi  Goldenes Dachl, împodobit cu peste 2500 de plăci strălucitoare, sau să vizitezi Muzeul de Artă Populară Tiroleză, unul dintre cele mai bune muzee de patrimoniu regional din Europa.

O destinație pentru toate anotimpurile și unul dintre cele mai magice locuri de vizitat în Austria pe timp de iarnă, Innsbruck are stațiuni de schi de renume mondial, de care te poți bucura în lunile de iarnă.

austria

Salzkammergut

Această zonă pitorească de lângă Salzburg oferă o experiență austriacă prin excelență, cu lacuri de un albastru strălucitor (76 de lacuri în total), lanțuri alpine uimitoare, sate fermecătoare și orașe balneare de lux.

Situat pe malul lacului Hallstatt și inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, satul de basm Hallstatt se numără printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Austria.

Fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Austria, cu casele uimitoare în culori pastelate din Hallstatt, lacul subteran de sare Salzwelten și peștera de gheață de pe muntele Dachstein.

Orașul balnear Bad Ischl și romanticul St Wolfgang sunt alte locuri preferate de turiști.

austria

Graz

Al doilea oraș ca mărime din Austria, cu șase universități și una dintre cele mai bine conservate zone vechi ale orașului din Europa, Graz are o mulțime de lucruri de oferit. Există numeroase muzee, clădiri impresionante în stil baroc și renascentist și un deal împădurit unic în centrul orașului care oferă priveliști superbe.

Locuri de vizitat in Austria copiii

Austria are o mulțime de locuri pe care le poți vizita cu cei mici, iată câteva dintre ele:

Muzeul pentru copii de la Palatul Schönbrunn

Muzeul pentru copii de la Palatul Schönbrunn le oferă copiilor o experiență practică a vieții de zi cu zi a familiei imperiale. Aici veți găsi informații fascinante despre viața regală, de la îmbrăcăminte până la igiena personală și aranjarea mesei imperiale ideale.

Copiii vor fi încântați să afle totul despre tunsori, servitori, modă, jucării, lecții, precum și despre mâncarea pe care o făceau oamenii pe atunci. Există chiar și ateliere la care copiii pot participa.

Una dintre cele mai bune părți ale muzeului este reprezentată de costume. Părinții își pot îmbrăca copiii în haine imperiale colorate, inclusiv costume, pălării, peruci, rochii și alte accesorii.

Să stai în fața unor informații istorice ar putea fi plictisitor, dar nu și la acest muzeu care prezintă câteva mărunțișuri fascinante din trecut.

austria

Parcul de distracții Volksprater sau Prater

Renumitul parc de distracții Volksprater din cartierul Leopoldstadt din Viena se află în centrul orașului. Este o oprire esențială pentru părinții care caută lucruri de făcut în Viena cu copiii lor.

Acest parc de distracții uriaș are aproximativ 250 de atracții. Caruselurile clasice și un tren străvechi sunt deosebit de populare printre copiii mici, dar și adulți.

O altă atracție celebră este muzeul de ceară Madame Tussauds. Acest muzeu renumit, care este deschis din 2011 și are aproximativ 15 locații în întreaga lume, găzduiește aproximativ 65 de figuri pe trei niveluri

"Green Prater", un parc verde adiacent zonei parcului de distracții, este un refugiu pentru cei care se plimbă, aleargă, merg cu bicicleta și călăresc.

Copiii se pot plimba cu Liliputbahn, un tren în miniatură lung de cinci kilometri, pentru a explora această oază de verdeață. Atâta hoinăreală și distracție plină de adrenalină le va face foame copiilor, dar nu e problemă, Prater găzduiește 60 de restaurante și cafenele, precum și magazine de înghețată și standuri de gustări.

austria

Grădina Zoo

Grădina zoologică Schönbrunn este activitatea ideală pentru cei mici. Există multe animale rare, iar grădina zoologică este amenajată perfect.

Grădina zoologică este un loc minunat de vizitat în Viena cu un copil mic, datorită varietății uriașe de lucruri de făcut.

Printre animale se numără urși polari, hipopotami, lemuri, lupi, panda și multe tipuri de maimuțe. Animalele sunt bine îngrijite, iar în incintă există standuri de mâncare și băutură.

Obiective turistice Austria inferioara

Dacă ești în Viena, nu rata o excursie de o zi în Austria Inferioară.

Lacul de acumulare Ottenstein în Waldviertel

Acest lac de acumulare este ideal pentru drumeții, dar mai ales pentru o plimbare cu barca.

Sonnentor

Sonnentor nu este cunoscut doar ca tărâmul ceaiului sau condimentelor, ci este și o atracție turistică în Waldviertel.

Grădinile Kittenberger

Grădinile tematice au fost îmbogățite mult în ultimii ani și includ locuri de joacă pentru copii, tobogane mari și experiențe cu animale, fiind o destinație superbă pentru o excursie de o zi.

Lunzer See în Mostviertel

Între munții din Alpii Ybbstal se află Lunzer See, ideal pentru o excursie cu barca.

Locuri de vizitat în Austria la munte

Alpii austrieci, cunoscuți și sub numele de Alpii Orientali Centrali sau doar Alpii Centrali, cuprind principalul lanț al Alpilor Orientali din Austria și regiunile adiacente din Elveția, Liechtenstein, Italia și Slovenia.

Cel mai înalt munte din Alpii Centrali austrieci este Grosslockner, care atinge o altitudine de aproximativ 3800 de metri.

Austria Superioară/Stiria

Muntele Dachstein se află la aproape 3000 de metri, la granița dintre Austria Superioară și Stiria.

Din orașul Ramsau am Dachstein poți lua o telecabină aproape până în vârf pentru a privi pășunile verzi de dedesubt, iar chiar lângă stația montană se află Dachstein Sky Walk.

Podul suspendat Dachstein este un alt loc de vizitat, pe lângă Sommerrodelbahn Rittisberg Coaster pentru ceva diferit și ieftin de făcut! 

Austria Inferioară

În partea mai însorită și mai sudică a Austriei (Carintia) se află Pyramidenkogel, în formă de tirbușon, care este cel mai înalt turn de vizionare din lemn din lume (100 m).

austria

Urcarea costă aproximativ 15 € (preț pentru adulți), dar cea mai bună parte este toboganul pe care se coboară!

Regiunea Carintia cuprinde cel mai înalt munte austriac din Alpi: Grossglockner și este, de asemenea, bine cunoscută pentru unele dintre lacurile sale (Worthersee fiind cel mai mare lac din Austria). 

Chiar în afara Vienei (la aproximativ o oră distanță) se află Parcul Natural Hohe Wand, unde te poți relaxa în jurul punții de observare și poți admira priveliștile panoramice.

Tirol

Ghețarul Stubai are una dintre cele mai spectaculoase priveliști. Platforma de observare din vârful Tirol este situată la 3210 metri și este construită astfel încât te simți suspendat în aer! Merită emoțiile!

Valea Oztal din Tirol găzduiește cei 3 mari (munți). Telecabinele te vor duce cu ușurință până la punctele de belvedere de unde poți vedea până la Zugspitze în nord, cel mai înalt munte din Germania și Dolomiții italieni în sud.

O a treia platformă de observare obligatorie este Top Mountain Star din Obergurgl-Hochgurgl. În vârf există un restaurant și un bar, ceea ce o face o destinație perfectă pentru o experiență culinară memorabilă.

austria

Cum sunt prețurile în Austria

De câți bani vei avea nevoie pentru o vacanță în Austria? În medie, vei cheltui în jur de 148 de euro pe zi, acesta fiind prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor vizitatori.

Turiștii au cheltuit, în medie, 37 de euro pe mese pentru o zi și 25 de euro pe transportul local. De asemenea, prețul mediu al unui hotel în Austria pentru un cuplu este de 157 de euro.

Așadar, o excursie de o săptămână în Austria pentru două persoane costă în medie 2.077 de euro, potrivit budgetyourtrip.com.  

Totuși, aceste prețuri pot varia în funcție de activitățile pe care vrei să le faci, locurile în care vrei să mănânci, tipul de transport pe care îl alegi și bugetul pe care îl ai la dispoziție. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.