Obiective turistice în Armenia. Locuri de vizitat dacă ajungi în Caucaz

Armenia - obiective turistice
Shutterstock

Armenia se mândrește cu o istorie mai lungă decât a majorității țărilor europene. Armenia este o țară din Caucaz fără ieșire la mare, cu Turcia la vest, Georgia la nord și Azerbaidjan la est și o mică graniță cu Iran.  

După independența față de Uniunea Sovietică în 1991, Armenia a fost rapid implicată într-un conflict sângeros cu Azerbaidjanul din cauza regiunii Nagorno-Karabah, locuită în principal de armeni.

Curiozități despre Armenia

Șahul este o materie obligatorie în școli. Toți elevii trebuie să studieze șahul ca materie obligatorie în școală și există chiar examene pentru acesta.

Mașinile funcționează pe gaz natural. Un lucru interesant despre Armenia este că se află în fruntea eforturilor de a atinge 100% utilizarea gazului natural pentru a reduce poluarea aerului.

În 2006, aproximativ 30% dintre mașinile din Armenia utilizau deja gaz natural. În 2015, procentul a crescut la aproximativ 77% din populație.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mașinile utilizate de armeni sunt transformate astfel încât motoarele să poată utiliza gaz natural în loc de ulei sau motorină.

Biserica Apostolică Armeană a fost fondată de doi dintre apostolii lui Isus: Tadeu și Bartolomeu. Ei au propovăduit creștinismul în Armenia între anii 40-60 d.Hr. În anul 301 d.Hr., Armenia a devenit prima națiune care a adoptat creștinismul ca religie de stat.

Armenia - obiective turistice

Țara găzduiește unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Erevan, care a fost construit înaintea Romei.

Cel mai lung teleferic fără oprire, cu două linii duble, din lume se găsește în Armenia. Acesta are o lungime de 5.752 de metri.

Prima biserică din lume a fost construită în Armenia. Sfânta Etchimiadzin a fost prima biserică statală construită în lume la începutul secolului al IV-lea. Acest loc este și sediul tuturor bisericilor din Armenia și este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din lume.

Armenia este una dintre cele mai vechi țări producătoare de vinuri din lume. Acest lucru se datorează locației binecuvântate a țării în văile fertile ale Muntelui Ararat, unde pot fi cultivate struguri de înaltă calitate.

Orașul Erevan este numit "Orașul Roz". Capitala Armeniei este adesea numită "orașul roz" de mulți oameni datorită zidurilor sale roz construite demult.

Armenia - obiective turistice

Materialul dur folosit pentru construirea acestor clădiri a fost piatra roșie de tufo provenită de la vulcani.

Cu toate acestea, din cauza cutremurului din 1988, majoritatea acestor clădiri au fost deteriorate și au trebuit să fie reparate.

Războiul cu Azerbaidjan este în continuare în desfășurare. Chiar dacă nu există lupte în curs de desfășurare, Armenia este tehnic în continuare în război cu Azerbaidjan.

Războiul din Nagorno-Karabakh a avut loc în 1988, deoarece armenii etnici din Nagorno-Karabakh au dorit să se separe de Azerbaidjan.

Mici confruntări la frontiere continuă și în prezent, chiar și după semnarea unui armistițiu în 1994.

Nu există discriminare între turiști și localnici în Armenia. Biletele pentru toate atracțiile din Armenia au același preț atât pentru localnici, cât și pentru turiști. De asemenea, intrarea la toate bisericile din Armenia este gratuită.

Întreaga țară se închină Muntelui Ararat, care este și simbolul național al Armeniei. Potrivit credinței locale, Muntele Ararat a protejat Armenia de un cutremur extrem de puternic. De asemenea, armenii cred că vârful Muntelui Ararat este locul unde a fost găsită Arca lui Noe. Dar, din păcate, Muntele Ararat nu se află chiar în teritoriul Armeniei în acest moment. Este în Turcia.

Armenia a suferit un genocid în 1915, care a dus la moartea a peste un milion de armeni. Țara a marcat a 100-a aniversare pe 24 aprilie 2015, scrie onhisowntrip.

Țara are restricții privind cântatul la chitare, piane, tobe sau orice alt instrument muzical în timpul nopții. Orice persoană prinsă în flagrant este adusă în fața justiției.

Caisele sunt un tip special de fruct în Armenia. Armenii iubesc atât de mult acest fruct încât îl includ în vin, coniac și suc.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile interesante despre Armenia, dar țara are mult mai multe de oferit pentru cei care îi calcă pragul.

Cum ajungi în Armenia din România

Există două rute pentru a ajunge în Armenia: trecerea prin țări de graniță sau luarea de zboruri directe. Din Georgia și Iran, autobuzele locale se deplasează către diferite rute din Armenia.

Cu toate acestea, o călătorie cu autobuzul durează multe ore înainte de a opri la poliția de frontieră.

Cea mai ușoară rută de a ajunge în Armenia este cu zborul direct din Turcia. Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan (EVN în codul IATA) este cea mai bună rută, deoarece găzduiește zboruri internaționale directe spre Istanbul, Aeroportul Sabiha Gökçen.

Aeroportul este situat la 15 km. la vest de Erevan și este accesibil cu autobuzul public și taxiul din centrul orașului. Poți găsi zboruri ieftine de la Istanbul la Erevan de la Pegasus Airlines, care permite, de asemenea, zboruri de tranzit de pe diferite rute din întreaga lume.

Există diferite moduri de a intra în Armenia din țările vecine Georgia sau Iran dacă alegi calea terestră. Deși este mai ușor să intri din Georgia datorită locației Erevanului și stării drumurilor. Turiștii trebuie să știr că granițele Armeniei cu Azerbaidjan și Turcia sunt închise.

Cetățenii Comunității Statelor Independente și cetățenii tuturor statelor membre ale Uniunii Eurasiatice și ale Uniunii Europene pot intra în Armenia fără viză. Cetăţenii anumitor ţări vor trebui să solicite Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei (MFA) pentru a obţine viza.

Principalul aeroport din Armenia

Aeroportul „Zvartnots” din Erevan reprezintă principala poartă aeriană a Republicii Armenia și funcționează din 1961.

Aeroportul „Zvartnots” a avut în vedere gestionarea zborurilor operate exclusiv pe teritoriul fostei URSS.

Pentru ca Aeroportul să îndeplinească standardele internaționale, pista sa a fost complet reparată, au fost instalate noi sisteme de siguranță, informare și check-in, au fost reparate sălile VIP și a început construcția noului terminal de pasageri.

Al doilea aeroport din Armenia este Gyumri Shirak Airport. Aeroportul „Shirak” din Gyumri funcționează din 1961 și este al doilea din Republica Armenia.

Aeroportul este situat la 5 km de Gyumri și la 120 km de Erevan. Clădirea și pista aeroportului care funcționează actual au fost date în funcțiune în anul 1982. Aeroportul „Shirak” din Gyumri poate fi considerat al doilea aeroport internațional alternativ al Armeniei.

Top 10 obiective turistice de neratat în Armenia

Dacă ajungi în Armenia, iată câteva locuri pe care să nu le ratezi:

Templul Garni: Acest templu elenistic este o structură unică și bine conservată, datând din secolul I d.Hr. Este situat într-un cadru pitoresc și oferă o perspectivă asupra istoriei pre-creștine a Armeniei.

Armenia - obiective turistice

Mănăstirea Geghard: Sculptă în stâncile defileului râului Azat, Mănăstirea Geghard este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Are o arhitectură medievală impresionantă și este cunoscută pentru semnificația sa religioasă.

Khor Virap: Se află în apropierea graniței cu Turcia și este o mănăstire veche care oferă priveliști uimitoare ale Muntelui Ararat. Este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Armenia.

Lacul Sevan de mare altitudine este adesea numit „bijuteria Armeniei”. Vizitatorii se pot bucura de peisajele spectaculoase, se pot relaxa pe plaje și pot explora Mănăstirea Sevanavank din peninsula din apropiere.

Echmiadzin este cunoscut ca centrul spiritual al Armeniei și găzduiește Sfântul Scaun al Bisericii Apostolice Armene. Catedrala Echmiadzin este una dintre cele mai vechi biserici din lume.

Mănăstirea Noravank se află în Cheile Amaghu și este renumită pentru împrejurimile sale uimitoare cu stâncă roșie. Este o capodopera arhitecturala si un paradis al fotografilor.

Mănăstirea Tatev este accesibilă prin telecabina „Aripile lui Tatev”. Se află pe o stâncă cu vedere la Defileul Vorotan. Plimbarea cu telecabina în sine este o experiență palpitantă.

Parcul Național Dilijan este cunoscut ca „Elveția Armeniei”. O zonă luxuriantă, împădurită, cu trasee de drumeții, peisaje pitorești și fermecătorul oraș Dilijan, acest parc național te va cuceri.

Matenadaran se află în Erevan și este unul dintre cele mai vechi și mai bogate depozite de manuscrise antice din lume. Găzduiește o colecție impresionantă de peste 17.000 de manuscrise și cărți.

Piața Republicii din Erevan este un obiectiv turistic obligatoriu pentru olricine ajunge în Armenia. Arhitectura sa impresionantă, inclusiv Muzeul de Istorie și Galeria Națională, precum și fântânile cântătoare fac din acet loc un obiectiv deosebit.

Ce să vizitezi în Erevan

Armenia - obiective turistice

Piața Republicii

Una dintre piețele principale din Erevan, Piața Republicii găzduiește mai multe clădiri semnificative ale orașului, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, Casa Guvernului, Galeria Națională și Muzeul de Istorie al Armeniei.

Este frumoasă datorită numeroaselor fântâni, statui și monumente din zonă.

Moscheea Albastră

Monarhul persan Nadir Shah Afshar a construit Moscheea Albastră în timpul cuceririi Armeniei în 1766. Deși a suferit mai multe restaurări de atunci, cupola sa distinctivă albastră, care iese în evidență în peisajul orașului, contribuie încă la frumusețea sa.

În interior, se pot găsi frumoase designuri din marmură și pardoseli decorate cu un mozaic elaborat. Cu siguranță merită o vizită!

Complexul Cascade din Erevan

Un element recunoscut al peisajului orașului este complexul Cascade. Este format din mai multe scări în trepte, construite de arhitectul sovietic Jim Torosian în 1970.

De la complex există trepte care duc spre Parcul Victoriei, aflat în partea superioară a Pieței Republicii, oferind o panoramă impresionantă asupra orașului Erevan.

Este un loc excelent pentru fotografii, deoarece de-a lungul drumului există numeroase sculpturi.

Armenia - obiective turistice

Complexul memorial al genocidului

Complexul memorial al genocidului este printre cele mai solemne, dar și cele mai importante locuri de vizitat în Erevan. Acest monument, situat pe vârful unei coline, comemorează cei 1,5 milioane de armeni care au pierit între 1915 și 1923 în urma genocidului comis de Turcia Otomană. Complexul include un muzeu, o flacără eternă, o capelă și un monument, toate menite să aducă aminte de cei care au pierit în această perioadă tragică a istoriei.

Opera

Sala de operă, cea mai mare sală de operă din Caucaz, este un loc minunat pentru a petrece o seară în timpul șederii în Erevan. Spectacolele aici variază de la opere clasice ale compozitorilor precum Puccini sau Verdi până la interpretări contemporane ale muzicii armenești, cum ar fi duduk (fluiere armenești). Biletele pentru spectacole se vând adesea foarte repede.

Statuia Maica Armenia

O altă locație obligatorie de vizitat în Erevan este Statuia Maica Armenia, un monument care aduce omagiu tuturor celor care au luptat în bătălii de-a lungul istoriei Armeniei, inclusiv în cel de-al Doilea Război Mondial.

Statuia Maica Armenia are 52 de metri înălțime și se află pe o colină în Parcul Victoriei, de unde se poate admira o parte din centrul orașului Erevan. Acest monument a devenit celebru printre armeni și turiști din întreaga lume care doresc să afle mai multe despre istoria și cultura Armeniei.

Armenia - obiective turistice

Opera Vernisaj și Piața GUM

Vernisaj este un târg în aer liber situat în apropierea Pieței Republicii, unde se vând tot felul de suveniruri și obiecte lucrate manual. Este deschis zilnic între orele 11:00 și 16:00, dar este aglomerat în special în weekend, când oamenii vin aici pentru a face cumpărături săptămânale.

Piața GUM, adesea numită Vernisazh sau Piața orașului Gyumri, este un târg acoperit, de asemenea, în apropierea Pieței Republicii, unde se vând o varietate de bunuri la costuri foarte mici, inclusiv obiecte artizanale și îmbrăcăminte, precum și produse proaspete, cum ar fi fructe și legume.

Catedrala Sfântului Grigorie Iluminatorul

Catedrala Sfântului Grigorie Iluminatorul, unul dintre cele mai recunoscute puncte de reper ale Erevanului, trebuie văzută neapărat.

Această magnifică catedrală, finalizată în 2001, domină Piața Republicii și este dedicată sfântului patron al Armeniei, căruia i se atribuie convertirea Armeniei la creștinism în secolul al IV-lea d.Hr. Interiorul bisericii este decorat cu frumoase fresce și picturi murale care reprezintă scene din povești biblice și folclor armean.

Armenia - obiective turistice

Lacul Sevan

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Lacul Sevan este vara. Este o modalitate ideală de a scăpa de căldura din capitală și de a te bucura de vremea răcoroasă de aici.

Există o mare varietate de cazări pe plajă.

Principalele activități pe care le poți face în Sevan sunt legate în principal de apă. Cele mai populare activități pe apă sunt înotul, jet-schiul, windsurfingul și bălăceala.

Poți încerca și plimbările cu barca, care îți oferă o șansă excelentă de a explora alte părți ale lacului și peninsulei.

Sevan este foarte renumit pentru lipanul său, care în armeană se numește "ishkhan". În ultimii ani, lipanul a fost în pericol de dispariție.

Peștele din Lacul Sevan - lipanul - are un gust delicat și special și este un fel de mâncare pe care fiecare turist trebuie să-l încerce. Poți să îl guști în diferite forme: prăjit, la grătar, la cuptor sau altele. Vei avea ocazia să testezi acest pește în diverse restaurante de-a lungul malului Lacului Sevan, preparat direct pe țărm.

Armenia - obiective turistice

Ce prețuri sunt în Armenia

Dacă mergi singur în Armenia, în funcție de obiceiurile tale în vacanță, vei plăti pentru o noapte de cazare între 15-20 de euro pentru un hostel și 70-90 de euro pentru o cameră de hotel.

Alte costuri zilnice pe care le vei avea în vacanță?

Mese în restaurante: Aproximativ 15 euro
Apă îmbuteliată: 0,40 de cenți
Transport local: 1,5-3 euro
Băuturi alcoolice: 4-5 euro

În jur de 40-50 de euro pe zi ar trebui să fie suficient de persoană. Ar veni în jur de 100 de euro pentru un cuplu, incluzând și bilete pentru obiectivele turistice.

Ține minte că aceste sume pot fi foarte diferite în funcție de locul în care alegi să stai, restaurantul și numărul de mese pe care le iei în oraș, dar și ce activități alegi să faci.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.