Țările cu risc de călătorie pe care românii să le evite în 2024. MAE avertizează oamenii să nu viziteze aceste locuri

alerta de calatorie
Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe actualizează constant lista țărilor cu risc de călătorie și avertizează românii că ar trebui să evite aceste destinații.

De fiecare dată când plănuiești o vacanță, ar trebui să te interesezi despre țara respectivă și să te asiguri că nu există un risc de călătorie spre destinație.

Printre țările ce nu pot fi vizitate din cauza pericolului ridicat se numără națiuni care sunt în război, țări în care există epidemii sau situația politică este vulnerabilă ori criminalitatea este foarte ridicată.

Cele mai periculoase țări de vizitat în 2024

Cele mai periculoase țări de vizitat în 2024 au fost dezvăluite într-un nou studiu.

Sudanul de Sud, Afganistan, Siria, Libia și Somalia au fost desemnate ca fiind cele mai periculoase națiuni în harta riscurilor din 2024 compilată de firma de consultanță medicală și de securitate International SOS.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Harta anuală evaluează diferiți factori pentru a informa călătorii și companii despre amenințările potențiale în țările din întreaga lume.

Aceasta adună ratinguri de risc medical și de securitate, reflectând impactul evenimentelor cum ar fi conflictele în curs din Ucraina și dintre Israel și Hamas.

Anul acesta, pentru prima dată, harta include și ratinguri bazate pe pericolele schimbărilor climatice, după ce International SOS a observat o tendință crescătoare în numărul de avertizări legate de climă emise clienților, pe măsură ce temperaturile globale în creștere au sporit riscurile pentru sănătate în întreaga lume.

Datele, compilate de Inform (o colaborare între Centrul Euro-Mediteranean privind Schimbările Climatice și Joint Research Centre al Comisiei Europene), estimează riscul viitoarelor crize umanitare și dezastre cauzate de schimbările climatice.

"Un singur exemplu, evenimentele extreme de căldură din acest an, cu prima caniculă pe nume Cerberus care a lovit în Europa, s-ar putea să devină frecvente", a spus Dr. Irene Lai, director medical global la International SOS.

"În plus față de impactul fizic al căldurii extreme, pot exista efecte semnificative negative asupra sănătății mintale".

Țările au fost evaluate pentru fiecare categorie de risc - medical, de securitate și schimbări climatice - pe o scară de cinci niveluri, variind de la "scăzut" la "foarte ridicat" pentru medical și schimbări climatice, și de la "neînsemnat" la "extrem" pentru securitate.

Pentru categoria "securitate", Ucraina, Siria, Irak, Afganistan, Libia, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Somalia au primit toate avertismentul cel mai înalt nivel de "extrem".

Anumite zone din Liban, Teritoriile Palestiniene, Rusia și în întreaga Sahel au văzut creșteri ale riscului de securitate, alături de Ecuador și anumite părți din Columbia, ca urmare a unei creșteri a criminalității și a neliniștii.

Cu toate acestea, ratingurile de risc au scăzut pentru El Salvador și anumite părți ale Nepalului, ca rezultat al tendințelor descendente susținute într-un număr de factori de risc.

Țările considerate cele mai sigure, în schimb, se află toate în Europa: Islanda, Luxemburg, Norvegia, Elveția și Danemarca.

În categoria "medical", țările etichetate cu risc "foarte ridicat" includ Siria, Irak, Afganistan, Yemen, Coreea de Nord, Teritoriile Palestiniene, Haiti, Libia, Niger, Burkina Faso, Guineea, Guineea-Bissau, Sierra Leone, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Eritreea, Burundi și Somalia.

Țările cu risc "foarte ridicat" în ceea ce privește schimbările climatice includ Siria, Irak, Afganistan, Yemen, Ciad, Niger, Mali, Nigeria, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Etiopia, Somalia, Republica Democrată Congo și Mozambic.

Lista MAE țărilor cu risc de călătorie în 2024

Ministerul Afacerilor Externe a emis avertismente de călătorie pentru următoarele țări în anul 2024:

· Afganistan

· Africa de Sud

· Algeria

· Angola

· Arabia Saudită

· Argentina

· Armenia

· Azerbaidjan

· Bahrain

· Bangladesh

· Belarus

· Belize

· Benin

· Bolivia

· Brazilia

· Brunei Darussalam

· Burkina Faso

· Burundi

· Cambodgia

· Camerun

· Rep. Centrafricană

· Republica Populară Chineză

· Ciad

· Coasta de Fildeş

· Columbia

· Congo Rep.

· Congo R.D.

· Republica Populară Democrată Coreeană

· Republica Coreea

· Costa Rica

· Djibouti

· Ecuador

· Egipt

· Republica El Salvador

· Eritreea

· Etiopia

· Filipine

· Gabon

· Gambia

· Georgia

· Ghana

· Guatemala

· Guineea

· Guineea-Bissau

· Guineea Ecuatoriala

· Haiti

· Honduras

· India

· Indonezia

· Iordania

· Irak

· Iran

· Israel

· Jamaica

· Japonia

· Kenya

· Rep. Kârgâză

· Republica Libaneză

· Liberia

· Libia

· Madagascar

· Republica Malawi

· Malaysia

· Maldive

· Mali

· Maroc

· Mauritania

· Mexic

· Muntenegru

· Republica Uniunea Myanmar

· Nepal

· Rep. Nicaragua

· Niger

· Nigeria

· Sultanatul Oman

· Pakistan

· Palestina

· Panama

· Peru

· Rwanda

· Senegal

· Serbia/Kosovo

· Sierra Leone

· Siria

· Somalia

· Sri Lanka

· Sudan

· Sudanul de Sud

· Tanzania

· Thailanda

· Timorul de Est

· Togo

· Trinidad și Tobago

· Tunisia

· Turcia

· Turkmenistan

· Ucraina

· Uganda

· Venezuela

· Republica Socialistă Vietnam

· Yemen

· Zimbabwe

Cele mai sigure țări în care să călătorești

Deși aceste țări sunt considerate în general sigure pentru vizitatori, nu fiecare parte a țării este sigură și nici nu se ia în considerare posibilitatea dezastrelor naturale.

Iată țările considerate cele mai sigure pentru toți călătorii.

Canada

Cu ratele deja reduse ale criminalității, acestea au scăzut și mai mult în ultimul deceniu, făcând din Canada un loc și mai sigur și mai atractiv pentru călătoriile singur.

Elveția

Cunoscută pentru securitatea și ratele scăzute ale criminalității, Elveția a ocupat locul doi în privința țărilor considerate cele mai sigure pentru vizitat. Țara este recunoscută pentru calitatea înaltă a vieții și frumusețea sa naturală, precum Lacul Geneva și Lacul Zurich.

Norvegia

Pe lângă faptul că are unele dintre cele mai bune priveliști ale aurorei boreale, Norvegia este, de asemenea, unul dintre cele mai sigure locuri în ceea ce privește ratele de criminalitate, activitatea teroristă și demonstrațiile violente. Oslo, capitala Norvegiei, a fost zona considerată cea mai sigură a țării.

Irlanda

Cei care doresc să vadă celebrele Cliffs of Moher din Irlanda sau să savureze puțină bere Guinness pot fi siguri că își pot duce la îndeplinire aceste planuri de călătorie. Țara a înregistrat mai puține omucideri în 2022 decât 16 orașe din SUA.

Țările de Jos

Anul trecut, Olanda a ocupat primul loc în topul destinațiilor cele mai sigure de vizitat, iar în acest an a ocupat locul cinci.

Respondenții la sondaj au spus în repetate rânduri că s-au simțit în siguranță în țară și în capitala sa, Amsterdam.

Regatul Unit

Cu o țară superbă și orașe cu rate scăzute ale omuciderilor și furturilor, Anglia, Țara Galilor și Scoția sunt opțiuni sigure pentru călători.

Portugalia

Există un motiv pentru care nomazii digitali se adună în această țară însorită, și nu este doar delicioasa mâncare și vinul. Orașele din Portugalia sunt sigure și ordonate, iar zonele rurale sunt liniștite.

În 2022, țara a fost considerată unul dintre cele mai bune locuri pentru călătoriile solo ale femeilor.

Danemarca

Anul trecut, Danemarca a fost a doua cea mai sigură țară din lume pentru călători, iar ratele scăzute ale criminalității continuă să o facă o alegere sigură pentru călători. Țara nordică europeană atrage atenția în mod obișnuit pentru rezidenții săi fericiți și pentru politica sa.

Islanda

Asemenea vecinului său nordic Danemarca, Islanda este adesea considerată cea mai egalitară țară din lume și cea mai sigură țară din lume în ceea ce privește criminalitatea. Pentru a atrage și mai mult călătorii, țara oferă peisaje uluitoare cu ghețari, izvoare termale, cascade și terenuri vulcanice.

Australia

Australia este o țară ideală pentru călători, în special pentru femeile care călătoresc singure, deoarece are rate scăzute de omucideri. În 2022, au fost înregistrate 377 de omucideri, aproximativ jumătate din ceea ce a experimentat Chicago, conform unui raportul.

Noua Zeelandă

Deși scumpă, Noua Zeelandă este un paradis pentru entuziaștii de aventură care doresc să exploreze coastele, munții, fiordurile și multe altele, sau pentru cei care sunt mari fani ai "Stăpânului Inelelor". Țara este considerată și destul de pașnică și excelentă pentru femeile care călătoresc singure.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Veste proastă pentru turiștii din Grecia. Un important obiectiv turistic a fost închis
Veste proastă pentru turiștii din Grecia. Un important obiectiv turistic a fost închis

Acropola din Atena, cel mai vizitat sit din Grecia, va rămâne închisă publicului miercuri, în cea mai călduroasă parte a zilei, din cauza valului de căldură care afectează în prezent ţara, a anunţat miercuri Ministerul Culturii.

Locul din Europa în care o locuință costă trei euro. Cum arată casele scoase la vânzare de Primărie | FOTO
Locul din Europa în care o locuință costă trei euro. Cum arată casele scoase la vânzare de Primărie | FOTO

În ultimii ani autoritățile italiene au făcut tot posibilul să repopuleze unele orașe aflate în declin demografic.  

Stațiunile montane se reinventează, din cauza iernilor calde și lipsite de zăpadă. Spre ce s-au orientat antreprenorii
Stațiunile montane se reinventează, din cauza iernilor calde și lipsite de zăpadă. Spre ce s-au orientat antreprenorii

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.